Udland

Clinton: Afghanistan må sikre kvinders ret

En video af Talibans koldblodige henrettelse af en 22-årig kvinde, beskyldt for utroskab, ryster hele verden.

Clinton: Afghanistan må sikre kvinders ret

USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, har udtalt sig meget skarpt om kvinders rettigheder i Afghanistan. Hun brugte et globalt forum til at insistere på, at kvinder skal være en del af landets fremtidige vækst.

Hendes kommentarer er reaktionen på en rædselsfuld video, der viser en offentlig henrettelse af en 22-årig kvinde, der er beskyldt for utroskab.

Samtidig er der stigende frygt for, at de rettigheder, kvinder har opnået, vil forsvinde med Nato-soldaternes tilbagetrækning, og regimet i Kabul vil søge fred med Taliban.

Clinton sagde på en verdenskonference om Afghanistans fremtid:

- USA tror meget på, at det er umuligt for en nation at opnå fred, stabilitet og økonomisk vækst, hvis halvdelen af befolkningen ikke har nogen beføjelser.

Hun siger, at vejen frem skal indeholde bekæmpelse af korruption, forbedret regeringsførelse, styrkelse af retsstaten og adgang til økonomiske muligheder for alle afghanere - særligt for kvinder.

- Alle borgere skal have mulighed for at drage fordel af og bidrage til Afghanistans fremskridt. USA vil fortsætte med at yde massiv støtte til kvinderne i Afghanistan, tilføjer Clinton.

Men henrettelsesvideoen kan give anledning til bekymring om, hvorvidt styret i Kabul gør nok for at beskytte kvinder, særligt fra de såkaldte æresdrab, som var almindelige under Talibans regime fra 1996 til 2001.

I videoen bliver kvinden Najiba skudt flere gange i ryggen foran en skare af mænd i landsbyen Qol i provinsen Parwan lige nord for hovedstaden Kabul.

Kvinden var gift med et medlem af en militant Taliban-gruppe og var beskyldt for utroskab med en Taliban-kommandør, siger en talskvinde for Parwan-provinsen.

I en erklæring søndag fra den afghanske regering hedder det, at den på det "kraftigste fordømmer denne uislamiske og umenneskelige handling, foretaget af professionelle mordere. Politiet i Parwan har fået ordre på at finde dem og bringe dem for retten.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.