Udland

Clinton fører målinger mens forspring svinder i svingstater

Demokraternes præsidentkandidat har op til 84 procent chance for sejr, mener The New York Times.

US-VOTE-ELECTIONS-CLINTON, Barack Obama Foto: Scanpix/Jim Watson

US-VOTE-ELECTIONS-CLINTON, Barack Obama Foto: Scanpix/Jim Watson

Med få dage til det amerikanske præsidentvalg, er øjnene hos politisk interesserede verden over stift rettet mod meningsmålingerne forud for valget. Et valg der afgør, om USA's næste præsident bliver Hillary Clinton eller Donald Trump.

Nyhedsbureauet Reuters har natten til lørdag dansk tid offentliggjort en måling foretaget af Ipsos. Den giver Hillary Clinton fra Demokraterne et forspring på fem procentpoint til Trump fra Republikanerne.

44 procent af de amerikanere, der agter at stemme, vil sætte kryds ved Clinton ifølge målingen. 39 procent ved Donald Trump.

Det stemmer nogenlunde overens med et gennemsnit af landsdækkende målinger, som valgsiden realclearpolitics.com løbende opdaterer. Her fører Clinton med 1,6 procentpoint og har ifølge siden momentum.

I USA vindes valget dog ikke nødvendigvis af den, der får flest stemmer, men af den kandidat, der opnår mindst 270 valgmænd i det såkaldte valgmandskollegie med i alt 538 valgmænd.

Her er Clinton ifølge de fleste medier fortsat storfavorit, men ifølge valgsiden fivethirtyeight.com har Trump momentum i en række afgørende svingstater.

- I de stater er der ikke så mange gode nyheder for Clinton. Stadig mere data spår dødt løb i New Hampshire. Og Clintons forspring i Pennsylvania er nede på tre procentpoint i vores prognose, skriver statistikeren Nate Silver fra fivethirtyeight.com.

Han blev i 2012 kendt for at forudsige resultatet af præsidentvalget i alle 50 delstater i USA.

Fivethirtyeight.com sætter dog sandsynligheden for en sejr til Clinton til 64,8 procent. The New York Times sætter den til hele 84 procent.

De to medier er uenige om udfaldet i den måske nok vigtigste svingstat Florida. Her forudser The New York Times en Clinton-sejr tirsdag, mens fivethirtyeight.com forudsiger Trump-sejr.

På realclearpolitics.com har Clinton en snæver føring på 1,2 procentpoint i meningsmålingerne i Florida.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.