Udland

Clinton støtter de fattiges bankmand

USA støtter manden bag mikrolån i opgør med Bangladeshs regering.

Clinton støtter de fattiges bankmand

Den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, har skrevet til regeringen i Bangladesh og udtrykt sin støtte til mikrolåns-banken Grameen Bank, som spiller en vigtig rolle for millioner af mennesker i Den Tredje Verden.

Banken blev stiftet for 30 år siden af Nobelfredspris-modtageren Muhammad Yunus for at tilbyde mikrolån til fattige landsbyboere til for eksempel indkøb af høns.

Men Yunus, der er verdenskendt som de fattiges bankmand, blev fjernet som leder af banken af myndighederne, som ofte er blevet beskyldt for at være misundelig på den usædvanlige bankmands internationale profil.

For øjeblikket er embedsmænd ved at gennemgå bankens struktur, og den 71-årige Yunus er blevet tvunget på pension på grund af sin alder.

I et brev til udenrigsminister Dipu Moni skriver Clinton, at USA har "stor respekt" for Grameen Banken, som beskytter de mest sårbare borger i Bangladesh, hvoraf mange er kvinder.

Clinton, som besøgte Dhaka i sidste måned og hyldede Yunus, siger, at myndighedernes undersøgelse af den berømte bank skal være retfærdig.

Afskedigelsen af Yunus, som skulle have sat sig op i mod regeringen flere gange, skabte udbredt vrede og blev opfattet som en ordre fra regeringen.

Yunus blev tildelt Nobelprisen i 2006 for sin indsats for at for at hjælpe fattige i Bangladesh og andre lande ved et yde små lån, så de kan starte deres egne virksomheder.

/ritzau/AFP