Udland

Clinton til Israel: I skader fredsprocessen

Israels plan om at opføre nye bosættelsesprojekter i Øst-Jerusalem og på Vestbredden fordømmes af USA.

Clinton til Israel: I skader fredsprocessen

Israels vigtigste allierede, USA, fordømmer beslutningen om at opføre 3000 nye boliger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Bosættelserne vil kun gøre det endnu sværere at få gang i fredsforhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne, lyder meldingen fra Det Hvide Hus.

Talsmand for Det Nationale Sikkerhedsråd, Tommy Vietor, siger, at Israel med de nye byggeprojekter "gør det sværere at genoptage direkte forhandlinger eller opnå en tostatsløsning".

Samme budskab kommer fra udenrigsminister Hillary Clinton til en mellemøstkonference i Washington, hvor israelske topfolk var blandt tilhørerne - blandt andet udenrigsminister Avigdor Lieberman og forsvarsminister Ehud Barak.

- Lad mig gentage, at denne administration - ligesom tidligere administrationer - har været meget klare over for Israel og sagt, at disse aktiviteter er et tilbageslag for en forhandlet fred, sagde hun om bosættelserne.

Israel afslørede byggeplanerne fredag som et modsvar på den historiske afstemning i FN's Generalforsamling aftenen forinden.

Her vedtog 138 af de 193 medlemslande en resolution, der giver palæstinenserne observatørstatus i verdensorganisationen.

- Afstemningen bør give os alle sammen en pause. Alle sider har brug for nøje at overveje vejen fremad, siger Hillary Clinton.

- Vi skal alle arbejde sammen for at finde en vej fremad i forhandlingerne, som kan føre til målet, der er en to-stats-løsning. Det er stadig vores mål, tilføjer hun.

Nogle af de israelske boliger vil angiveligt blive opført i E1, der er et meget omstridt område på Vestbredden.

Bosættelserne vil dermed afskære den nordlige del af Vestbredden fra den sydlige, hvilket palæstinenserne tidligere har været rasende over.

Israel lovede i forbindelse med landets forpligtelser over for den internationale køreplan for fred fra 2003 at indefryse E1-projektet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.