Udland

Clintons kortege overdænget med tomater

Demonstranter kastede tomater og sko efter den amerikanske udenrigsminister under hendes besøg i Egypten.

Clintons kortege overdænget med tomater

Egyptiske demonstranter hånede den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, og overdængede hendes bilkortege med blandt andet tomater, sko og vandflasker søndag under hendes første besøg i landet efter præsidentvalget for nylig.

Clintons bil undgik at blive ramt af skytset. Men en egyptisk embedsmand fik en tomat i ansigtet, og en flaske landede tæt på de pansrede biler, der transporterede Clintons delegation i Alexandria, efter hun havde holdt en tale om demokratiske rettigheder.

Demonstranterne råbte "Monica, Monica" med henvisning til den udenomsægteskabelige affære, som Clintons mand, tidligere præsident Bill Clinton, havde med studentermedhjælperen Monica Lewinsky i Det Hvide Hus.

Tidligere opfordrede demonstranterne Clinton til at forlade Egypten med råbene "leave, Clinton", ifølge en egyptisk embedsmand.

Det er uklart, hvem demonstranterne var, og hvilken politisk fløj de bekender sig til. Demonstrationer er blevet almindelige i Egypten efter den mangeårige præsident Hosni Mubarak, gennem flere år en af USA's allierede, blev fjernet fra posten sidste år.

Egypten er grebet af politisk usikkerhed. De to vigtigste magtgrupperinger, militæret og Det Muslimske Broderskab, er uenige om, i hvilken retning landet skal bevæge sig.

Lørdag nat blev der demonstreret foran Clintons luksushotel i Kairo. Der blev råbt anti-islamske slogans, der beskyldte USA for at støtte Det Muslimske Broderskabs magtovertagelse i form af valget af den islamiske præsident Mohamed Mursi.

Beskyldninger, som Hillary Clinton afviste i forbindelse med genåbningen af det amerikanske konsulat i Alexandria.

- Jeg ønsker at fastslå, at USA ikke giver sig af med at vælge vindere og tabere i Egypten. Heller ikke selv om vi var i stand til det, hvilket vi naturligvis ikke er, sagde hun.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.