Udland

Colombias regering og Farc misser deadline for fred

Som ventet ligger der ikke en fredsaftale på bordet, selv om Colombias stridende parter havde sat en frist.

Colombias Farc-oprørere og landets regering er ikke blevet enige om en fredsaftale, selv om parterne i forhandlingerne havde givet sig selv fristen onsdag 23. marts.

Det skriver Reuters.

- For at være helt ærlige er vi nødt til at oplyse offentligheden om, at der på nuværende tidspunkt fortsat er stor uenighed med Farc, siger den colombianske regerings chefforhandler Humberto de la Calle ved et pressemøde ifølge Reuters.

- Vi kommer til at gøre, hvad vi kan for at nå frem til en endelig aftale. Men det kræver hurtige beslutninger, siger Humberto de la Calle videre.

Det kommer dog næppe bag på nogen, at tidsfristen ikke er blevet overholdt i forsøget på at sætte en stopper for den latinamerikanske konflikt.

Præsident Juan Manuel Santos og oprørerne i Farc har forhandlet i tre år, men trækker altså yderligere i langdrag.

Allerede for to uger siden lød det fra Farcs fredsforhandler Joaquin Gomez, at det på ingen måde kunne lade sig gøre at underskrive en fredsaftale i løbet af den fastsatte forhandlingsperiode.

Dagen inden havde præsident Juan Manuel Santos gjort det klart, at han ikke vil underskrive en "dårlig aftale" blot for at overholde tidsfristen.

Samtalerne om fred har stået på i Cubas hovedstad, Havana, siden november 2012.

Parterne har gjort væsentlige fremskridt de seneste måneder, hvor de er nået til enighed om indtil videre fire betingelser for en aftale:

Retfærdighed for ofrene, en jordreform, at tidligere oprørere kan deltage i politik samt bekæmpelse af narkohandlen. Sidstnævnte har givet næring til konflikten i verdens største kokainproducerende land.

To af de endnu uafklarede spørgsmål er, hvordan nedrustningen af den 52 år lange konflikt rent praktisk skal foregå, samt hvordan man skal ratificere den endelige aftale.

Det ventes, at fredsforhandlingerne vil gå i gang igen 14. april, skriver Reuters.

Flere end 220.000 mennesker er blevet dræbt i den colombianske konflikt, mens flere millioner mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem siden 1964, da oprørsgruppen Farc blev grundlagt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.