Udland

Congolesisk militsleder idømt 14 års fængsel

Historisk dom til Thomas Lubanga - tidligere militsleder fra DRCongo - for at gøre brug af børnesoldater.

Congolesisk militsleder idømt 14 års fængsel

Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag i Holland har idømt Thomas Lubanga - en tidligere militsleder fra Den Demokratiske Republik Congo - 14 års fængsel for at gøre brug af børnesoldater i sin oprørsstyrke.

Dommen er den første fra domstolen i Haag siden dens oprettelse i 2002.

- Når alle faktorer er taget i betragtning, så dømmer domstolen Lubanga til 14 års fængsel, siger den ledende dommer, Adrian Fulford, ved domsafsigelsen tirsdag.

Han tilføjer, at der ved strafudmålingen er taget hensyn til den tid, som Lubanga allerede har tilbragt bag tremmer, siden han blev anholdt i marts 2006.

Den 51-årige Lubanga blev i marts dømt for krigsforbrydelser og navnligt for udnyttelse af børn i sin oprørsstyrke.

Han er fundet skyldig i at have bortført børn helt ned til 11 års alderen og tvunget dem til at begå blodige overgreb og krænkelser af menneskerettighederne i den nordvestlige region Ituri, som er rig på guld.

Under retssagen har anklagemyndigheden fortalt, hvordan unge piger blev tvunget til at være sexslaver, mens drengene blev tvunget til at føre krig.

Fulford fastslår imidlertid, at anklagerne ikke har kunnet fjerne al tvivl omkring sexanklagerne.

Den tidligere ICC-chefanklager Luis Moreno-Ocampo krævede i sidste måned, at Lubanga blev idømt 30 års fængsel, da hans forbrydelser udgør nogle af de største bekymringer for det internationale samfund.

Lubanga har erklæret sig ikke-skyldig under retssagen mod ham i Haag.

Navi Pillay, en tidligere ICC-dommer, som nu leder FN's menneskerettighedskommission, har sagt, at den første dom i Haag til Lubanga er en milepæl i kampen mod grusomhed.

- For to årtier siden var en international straffedomstol en tom trussel. Siden da er meget opnået, og ICC's rolle har nu kolossal betydning i kampen for retfærdighed og som forebyggelse af krigsforbrydelser, sagde Pillay.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.