Connie: Godt energiaftalen kommer i hus

Det er på høje tid, siger EU's klimakommissær Connie Hedegaard efter EU-aftale, der skal sænke energiforbruget

Connie: Godt energiaftalen kommer i hus

- Det er på høje tid, siger EU's danske klimakommissær Connie Hedegaard, efter at forhandlere fra det danske EU-formandskab, EU-Kommissionen og EU-Parlamentet natten til torsdag er enedes om en aftale, der skal sænke energiforbruget frem mod 2020.

- Man har talt om det rigtig, rigtig længe og har haft nogle fine målsætninger. Men det har knebet med at blive enige om, hvilke værktøjer der skulle til for at nå det.

- Det er godt, at medlemsstaterne endelig er blevet enige med sig selv om, at det er ikke nok at sige, at man vil gøre noget for energieffektivisering. Det ser ud til, at hvis det her går igennem, så tager man nogle skridt fremad, siger Hedegaard til Ritzau.

Dermed tager hun også forbehold for, at aftalen stadig kan falde på gulvet, når den fredag skal godkendes ved et rådsmøde i Luxembourg under ledelse af klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

Men hvis det falder i hak, er det ifølge kommissæren godt for både beskæftigelsen, klimaet og den europæiske økonomi. Også selv om hun gerne havde set en aftale, der gik endnu længere.

- Kommissionen spillede jo mere ambitiøst ud. Parlamentet ville også gerne have set noget mere ambitiøst. Så der er selvfølgelig også en anden side af den historie.

- Men det vigtige er, at man nu tager nogle skridt fremad. Det er godt, det kom i hus. Og det er godt, Danmark har fået det i hus, siger Hedegaard.

Det er hendes kollega, energikommissær Günther Oettinger, der har repræsenteret kommissionen i forhandlingerne. Men energieffektiviseringen er også en af den danske kommissærs helt store mærkesager.

/ritzau/