Udland

Connie H.: Danmark har bestået i EU

Det er svært at styre et EU i krisens tegn. Men Danmark har gjort sit bedste, siger EU-kommissær Hedegaard.

Connie H.: Danmark har bestået i EU

Det måtte godt have været mere grønt og klimavenligt. Men Danmark har gjort det godt i et svært halvår som EU-formand, mener den danske klimakommissær, Connie Hedegaard.

- Krisen præger jo meget.

- Den tager så mange kræfter - både fysisk i form af timer i døgnet og psykisk med så mange svære beslutninger, der skal tages - at der simpelthen er en grænse for, hvor mange andre dagsordener, regeringerne kan håndtere på topplan, siger Hedegaard.

På den dystre baggrund siger den danske kommissær, at Danmark set fra kommissionen har levet op til forventningerne og får "meget fine anmeldelser hele vejen rundt (...) for at have prøvet at få max ud af tingene".

Den danske kommissær minder om, at der generelt - også uden økonomisk krise - er meget snævre grænser for, hvor meget et formandsland egentlig kan præge dagsordenen.

Så selv på sit eget felt accepterer hun, at det ikke er lykkedes at tage nye, store skridt. Og det til trods for, at den danske regering indledte formandskabet med et mantra om at sikre mere grøn vækst i EU.

- Det er lykkedes i et vist omfang. Man har i hvert fald forsøgt. Og prøvet at få det på dagsordenen og ind i tingene. Men det havde da været nemmere, hvis det danske formandskab ikke havde stået så meget i krisens tegn.

- Ud fra den ret grundlæggende præmis synes jeg, at det er lykkedes dem at holde det på sporet, siger Hedegaard.

Ifølge hende skal det danske formandskab måles på hverdagens "rugbrødsarbejde" og nogle af de mere tekniske, tunge sager som forhandlingerne på justitsområdet og om kapitalkrav til bankerne.

- Det er ikke noget, der umiddelbart er meget sexet i den brede offentlighed. Men for dem, der har med det at gøre, og i de sektorer, der er afhængige af det, har det været afsindig vigtigt, at man kom frem i bussen, siger Hedegaard.

Det danske EU-formandskab slutter med udgangen af juni, hvorefter Cypern tager over.

/ritzau/