Udland

Connie Hedegaard kritiserer svag Rio-aftale

Rio-aftalen skuffer EU's danske klimakommissær, som mener, at teksten er for uambitiøs.

Connie Hedegaard kritiserer svag Rio-aftale

EU's danske klimakommissær, Connie Hedegaard, er langt fra tilfreds med resultatet af FN-topmødet om bæredygtig udvikling i Brasilien.

Ministre og diplomater fra hele verden blev tirsdag efter flere dages hårde forhandlinger i Rio de Janeiro enige om den sluterklæring, som stats- og regeringscheferne senere på ugen skal godkende ved FN-topmødet.

Sluterklæringen har fået hårde ord med på vejen af flere miljøorganisationer, og Connie Hedegaard revser nu også aftalen.

- Der var ingen af de folk, som vedtog teksten, som var glade. Så svag er den, skriver klimakommissæren på det sociale netværk Twitter.

Connie Hedegaard mener, at slutaftalen om bæredygtig udvikling er for uambitiøs, da den ikke forpligter landene nok til at gøre noget ved miljøudfordringerne.

Med aftalen bliver grøn vækst for eksempel anerkendt som globalt koncept, og arbejdet med globale mål for en bæredygtig udvikling bliver sat i gang.

Aftalen indeholder desuden et grønt skridt i retning af gradvist at få udfaset støtte til fossile brændsler som olie og benzin. Men der er ingen konkrete datoer eller konkrete mål for udfasningen.

- Den store udfordring for FN-landene bliver nu at følge op på aftalen, skriver Connie Hedegaard på Twitter.

Rio+20-mødet skal følge op på det berømte verdenstopmøde om bæredygtig udvikling i 1992, der ligeledes fandt sted i Rio de Janeiro.

Med over 50.000 forventede deltagere bliver Rio+20 efter alt at dømme det største FN-møde nogensinde.

/ritzau/