Corydon løsner grebet om byggeivrige kommuner

Kommunerne lover dog, at man ikke bryder anlægsloftets samlede ramme på 18,1 milliarder kroner.

Corydon løsner grebet om byggeivrige kommuner

Flere kommuner har i det forgangne år holdt igen af frygt for at overskride de anlægsbudgetter, man har forpligtet sig til at overholde i de økonomiske aftaler med regeringen.

Men i 2014 behøver kommunerne ikke have helt samme frygt, for de økonomiske sanktioner, en overskridelse ville give kommunerne, bliver nemlig fjernet.

Det fremgår af den aftale om næste års kommunale økonomi, som finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og formand for Kommunernes Landsforening, Erik Nielsen (S), har forhandlet på plads torsdag.

Til gengæld forpligter kommunerne sig til, at deres samlede anlæg ikke overstiger 18,1 milliarder kroner. Og det skal man nok overholde, lover KL's formand, Erik Nielsen:

- Vi har aftalt med regeringen at lave faseopdelt budgetlægning, og det vil sige, at når vi når hen over efteråret, så vi vil sammenligne os med hinanden, og så må vi få det på plads dér. Det har vi gjort også på serviceområderne, siger Erik Nielsen.

Beløbet på 18,1 milliarder kroner er det samme som i år, og er heller ikke ændret i forhold til de tal, der fremgik af vækstplanen, der blev indgået tidligere i år, og som skulle være med til at sparke gang i jobskabelsen.

Dog har kommunerne - ifølge dem selv af frygt for at komme til at overskride budgetterne - holdt så meget igen på både anlæg og serviceområdet, at der ikke er blevet sendt de penge i omløb i samfundet, som man satsede på.

De brugte penge skulle være med til at sætte gang i hjulene, og det er håbet, at den nye aftale nu kan være med til at få gang i økonomien igen.

Den indgåede aftale betyder samtidig, at den såkaldte serviceramme er uændret på 230,5 milliarder kroner.

Der er derudover blevet plads til en pulje på 250 millioner kroner til skattenedsættelser, men samlet set skal skatten holdes i ro for kommunerne over et.

Tre milliarder kroner er sat af til ekstra finansiering, og en lånepulje på en halv milliard kroner til særligt vanskeligt stillede kommuner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.