Corydon optimist efter investeringsaftale

Bred aftale om investeringsvindue er første skridt på vejen mod skattereform, mener finansministeren.

Corydon optimist efter investeringsaftale

Finansminister Bjarne Corydon (S) ligner en glad mand, efter at det mandag aften er lykkedes at lande en bred aftale om afskrivninger af virksomheders investeringer, som alle Folketingets partier bakker op om.

- Det er første skridt på vejen mod en samlet skatteaftale, siger Bjarne Corydon

Aftalen var egentlig en del af oplægget til en omfattende skattereform, som regeringen præsenterede i maj. Men for at virksomhederne skal have vished for, hvad reglerne er, har partierne forhandlet sig frem til en hurtig aftale om netop denne del.

Aftalen betyder, at virksomheder kan straksafskrive 115 procent af nye investeringer i år og næste år og derved skabe 7500 job.

Men økonomer påpeger, at der snarere er tale om, at investeringerne og dermed arbejdspladserne rykkes frem.

- Det fremgår af forslaget, at det i høj grad er en fremrykning af 7500 job. Pointen er, at der fra 2014 kommer et investerings- eller væksthul, fordi investeringerne falder, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlige tænketank Cepos.

Chefanalytiker Frederik Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd siger, at Cepos har ret i, at bedre afskrivninger blot flytter job. Men de er nødvendige for at sparke gang i økonomien, hvor investeringerne halter, mener han.

- Vi mangler efterspørgsel i økonomien. Vi har ikke rigtig bevæget os ud af den negative økonomiske spiral, som satte ind under finanskrisen. Bedre afskrivninger kan sætte gang i efterspørgslen og skabe nogle job, siger Frederik Pedersen.

Erhvervslivet investerer så lidt som i 1980'erne, så der står opsparet 100 milliarder kroner i virksomheder udenfor finanssektoren, siger han.

S-R-SF-regeringen har indgået aftalen med sit støtteparti, Enhedslisten, samt oppositionspartierne Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.

/ritzau/