Corydon: Vi kan sænke energiafgifter uden Enhedslisten

Regeringen kan lempe energiafgifter uden opbakning fra alle forligspartier i energiaftalen, mener Corydon.

Regeringen kan godt lave en politisk aftale om en vækstpakke, der nedsætter PSO-afgifterne på virksomheders energiforbrug, uden opbakning fra alle partierne bag energiaftalen.

Det mener i hvert fald finansminister Bjarne Corydon (S), som skal lede forhandlingerne om den nye vækstpakke.

- Den PSO-lempelse, der er lagt op til her, har ikke nogen berøring med energiaftalens indhold, siger Corydon.

Et centralt punkt i regeringens vækstpakke er at reducere virksomhedernes omkostninger ved at nedsætte PSO-afgifterne med samlet set 5,8 milliarder kroner frem mod 2020.

De omdiskuterede afgifter er en del af energiaftalen fra 2012, hvor alle Folketingets partier undtaget Liberal Alliance er med. Og som en del af forligskredsen har Enhedslisten allerede givet udtryk for, at den vil stritte imod.

Men det får altså ikke Bjarne Corydon til at ryste på hånden.

- Nu kommer vi jo med nogle penge og siger, at her er faktisk et pengebeløb, der kan bruges til at gøre det, som næsten alle har sagt, at de er interesserede i. Nemlig at hjælpe nogle af de virksomheder, der skaber arbejdspladser ved at bruge energi.

Spørgsmål: Kan I sætte PSO-afgiften ned uden Enhedslistens velsignelse?

- Du må spørge klimaministeren konkret om, hvordan hans energiaftale præcist er indrettet. Men jeg mener ikke, der er noget, der forhindrer os i, at - når vi har skaffet pengene - så gøre regningen billigere. Det mener jeg ikke, der er, siger han.

Også skatteminister Morten Østergaard (R) mener, at en nedsættelse af PSO-afgifterne kan ske i en mere snæver kreds end forligskredsen bag energiaftalen.

- Det afgørende er, at forudsætningerne for energiaftalen står ved magt, siger han.

Som en del af regeringens udspil understreges det, at der vil blive lavet "klimakompenserende tiltag", hvis CO2-udledningen øges på grund af de lavere energiafgifter.

I Klima- og Energiministeriet bekræftes det, at PSO-afgifterne godt kan sænkes uden at genåbne hele energiaftalen. Forligspartierne bag energiaftalen vil dog blive indkaldt til forhandlinger på baggrund af regeringens udspil, lyder det.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst