Cronhammars runde dag

Ingvar Cronhammar foran kæmpeskulpturen ¿Elia¿ uden for Herning. I 2000 modtog Cronhammer Hernings Turistpris for værket.

Ingvar Cronhammar foran kæmpeskulpturen ¿Elia¿ uden for Herning. I 2000 modtog Cronhammer Hernings Turistpris for værket.

¤Ingvar Cronhammar, svensk-født billedhugger, deler tit vandene med sine kunstværker. I dag mandag fylder han 60 år. Da Musikhuset i Århus i november blev udvidet med en tilbygning, tegnet af C.F. Møller, var det Ingvar Cronhammar, der stod for udsmykningen af den nye foyer. Den markante billedhugger har siden begyndelsen af 1960¿erne haft tætte relationer til Århus og været med i det meste af det, der foregik på den århusianske kunstscene. Men hans udsmykninger har ofte - som så mange andre steder - delt vandene. I 2000 fik han Hernings Turistpris for kæmpeværket ¿Elia¿, der troner op i Birk Centerpark ved Herning - til glæde for nogle Herningborgere, men som en skændsel for andre. Cronhammar er født i Hässleholm i Sverige i 1947, men han kunne som ung ikke finde sig til rette i landet og bosatte sig derfor i Århus. Her uddannede han sig fra 1968 til 1971 på Århus Kunstakademi. I 1960¿erne var han hovedsaligt aktiv i det kunstneriske miljø i Århus, og der er kun bevaret ganske få af hans værker fra tiden før 1980. I 1980¿erne producerede han talrige skulpturer og monumenter, der kende-tegnes ved deres kæmpe formater, industrielle og perfektionistiske finish og en næsten science fictionagtig og magisk udstråling. Han anvender materialer som stål, rødt lys, mahogni og gummi i sine værker. Ingvar Cronhammars runde fødselsdag fejres af 10 af landets kunstmuseer - bl.a. på Nordjyllands Kunstmuseum, som sætter fokus på to af hans hovedværker, ¿Ballroom¿ og ¿Title¿. Desuden udstilles museets nyerhvervelse ¿Lucia is even¿ fra 2004, som udstilles i Jylland for første gang. Værkerne kan ses indtil 24. februar. Ingvar Cronhammar har modtaget diverse legater og priser i tidens løb, og han er repræsenteret på 10 museer landet over. I 1995 fik han tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, mens dronning Margrethe hædrede ham med et ridderkors tidligere på året. /ritzau/

Forsiden