Cyberangreb er den nye form for krig

Vi skal beskytte Danmark mod cyberangreb, som er den nye, moderne form for krig, lyder det fra IT-branchen.

Cyberangreb er den nye form for krig

Danmark skal forberede sig på en ny form for krig i fremtiden. For meget tyder på, at den fremover kommer til at blive udkæmpet i cyberspace og ikke kun på slagmarkerne.

Derfor skal Danmark tage affære og udarbejde en national sikkerhedsplan for at imødegå den nye trussel, mener IT-branchen.

- Det her er jo den nye og moderne form for krig, og derfor skal den tages ganske alvorligt, siger Morten Bangsgaard, direktør i organisationen IT-branchen, og tilføjer:

- Nu skriver vi 9. april og datoen for Danmarks besættelse, men i dag er det en helt anden form for angreb mod vores land, som vi skal ruste os til. Og det kræver noget andet end dengang, det var gammeldags krig så at sige.

Udmeldingen kommer i kølvandet af, at Beredskabsstyrelsen tirsdag fremlagde en rapport om de 10 største risici. Her er cyberangreb netop kommet med på listen over de hændelser, som samfundet skal være mest på vagt overfor.

Morten Bangsgaard understreger, at truslen skal tages meget alvorligt og opfordrer derfor til, at der skal foretages en vurdering af sikkerhedsniveauet hos både offentlige myndigheder og private virksomheder.

Det skal sikre, at Danmark kan beskytte sig mod angreb, som Kommunernes Landsforening (KL) både mandag og tirsdag har kæmpet med.

- Vi ser allerede eksempler på, at dele af et samfund simpelthen kan blive lammet, og det er jo en lang række ting fra infrastruktur, persondata og angreb på banksektoren, som er udsat for truslen.

- Ligesom man vurderede, hvad der skulle til rent forsvarsmæssigt, dengang det var en anden form for krig, skal vi også i dag sikre, at vi kan beskytte os mod angreb, siger Morten Bangsgaard.

Han peger samtidig på, at cyberangreb er en "ny og aggressiv" form for trussel, så jo hurtigere der handles, jo bedre.

- Vi skal handle nu og hellere i dag end i morgen. Det er ikke noget, vi skal sætte i værk til næste år, eller når vi finder midler til det, siger Morten Bangsgaard.

Ifølge Morten Bangsgaard må offentlige instanser og branchen nu sætte sig sammen og vurdere, hvad det nødvendige sikkerhedsniveau er, og hvordan man bedst sikrer sig imod angreb.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.