Cyklister er gode kunder i midtbyen

Ny undersøgelse viser også, at kun hver femte bilist har længere end to kilometer til nærmeste indkøbsmulighed

Antallet af parkerede cykler på Nytorv vidner om, at mange kunder vælger den nemme og hurtige transportform til indkøb i midtbyen. Arkivfoto: Thomas Vinther <i>Thomas Vinther</i>

Antallet af parkerede cykler på Nytorv vidner om, at mange kunder vælger den nemme og hurtige transportform til indkøb i midtbyen. Arkivfoto: Thomas Vinther Thomas Vinther

AALBORG:Cyklister og gående står for halvdelen handlen i Aalborgs butikker.

Det er måske ikke så overraskende, når man ser, hvor meget parkerede cykler fylder i Aalborg midtby. Men nu er der sat konkrete tal på i en undersøgelse, som kortlægger indkøbsmønstret i Aalborg og seks andre større byer.

4000 deltagere

Undersøgelsen er lavet for syv kommuner og baserer sig på i alt 4000 svar om folks indkøbsvaner. Data er hentet ved at stoppe trafikanterne på gaden og via spørgeskemaer på nettet.

Tallene viser, at cyklen er det foretrukne transportmiddel i byerne, hvis kunderne har planer om at besøge flere butikker på samme tur.

Selv om cykler og midtbyers handelsliv passer sammen som tandhjul og kæde, er bilisternes forbrug større.

De bilkørende kunder bruger i gennemsnit 734 kr. på indkøbsture i midtbyerne, men cyklister i gennemsnit bruger 500 kr.

Potentiale til mere

Undersøgelsen bør indgå i byplanarbejdet, mener by- og landskabsrådmand Hans Henrik Henriksen (S):

- Cyklende og gående bidrager aktivt til et spændende byliv, fordi de bevæger sig rundt i et lavere tempo og med en større nærhed til de øvrige brugere af byen. Jeg håber, at undersøgelsen kan bidrage til byens indretning, så den kan understøtte brug af cykel i forbindelse med indkøb, siger by- og landskabsrådmand Hans Henrik Henriksen (S), Aalborg Kommune.

Potentialet er der til at få flere bilister over på cyklen, viser undersøgelsen.

Afstand nævnes som den primære årsag, når kunder vælger cyklen fra. Men faktisk har kun hver femte bilist længere end to kilometer til nærmest butik.

Storcentre = kunder i bil

Ikke overraskende viser undersøgelsen også, at cirka 85 af omsætningen i storcentre kommer fra kunder, der er kørende dertil i bil.

Foruden Aalborg indgår Aarhus, Odense, Kolding, Randers, Horsens og Ikast-Brande i undersøgelsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.