Udland

Cypern klar til syriske flygtninge

Cypern forbereder sig på en flygtningestrøm fra Syrien. Landets udenrigsminister regner med hjælp fra EU.

Cypern klar til syriske flygtninge

Cypern, der overtager formandskabet i EU 1. juli, er med hjælp fra de andre europæiske lande klar til at modtage flygtninge fra Syrien, siger landets udenrigsminister.

- Vi er kun 100 kilometer fra Syrien og Libanon. Alt der går galt der vil påvirke os, siger udenrigsminister Erato Kozakou-Marcoullis i et interview med AFP.

- Vi forbereder os sammen med vores partnere i EU på en eventuel flygtningestrøm fra Syrien. Vi har et kriseberedskab, som vi har styrket, siger hun.

Kozakou-Marcoullis siger yderligere, at hendes land er "bekymret" for situationen i Syrien, hvor brutale kampe ifølge aktivister har kostet 15.000 mennesker livet, siden oprøret mod præsident Bashar al-Assad begyndte i marts sidste år.

- Vi har fra starten sagt, at vi for enhver skyld skal prøve at undgå en militær intervention. I vores øjne risikerer en militær intervention at få følger, der vil påvirke hele regionen og ikke kun Syrien, siger udenrigsministeren.

Hun nævner rollen, som Cypern spillede, da 65.000 udlændinge blev evakueret fra Libanon under krigen mod Israel i sommeren 2006.

Erato Kozakou-Marcoullis minder samtidig de europæiske kolleger om landets geografiske placering i forhold til Syrien.

- Vi bliver ved med at sige det til dem. Jeg bliver ved med at sige det til dem. Ved alle udenrigsmøder minder jeg dem om den geografiske nærhed med de farer og trusler, som deraf følger, siger Kozakou-Marcoullis.

- Hvis de ikke kommer med både, vil de komme gennem besatte områder, og det er vores største problem lige nu med asylansøgere, siger hun.

Siden 1974 har Tyrkiet besat den nordlige tredjedel af Cypern, der er adskilt fra resten af landet ved "den grønne fredslinje", hvor FN-soldater har patruljeret i årtier.

Den selvudråbte "Tyrkiske Republik Nordcypern" er kun anerkendt af Tyrkiet.

/ritzau/AFP