Udland

Cypern sælger banker til Grækenland

De næste timer er afgørende for vores fremtid.

Cypern sælger banker til Grækenland

Cypern er nået til enighed med Grækenland om at afhænde græske filialer af cypriotiske banker, siger øens præsident.

- Efter forhandlinger mellem Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, og den græske premierminister, Antonis Samaras, står det fast, at der er enighed om afhændingerne af de græske filialer af de cypriotiske banker, siger præsidentkontoret i en erklæring.

- Det sker på de bedst tænkelige betingelser under de nuværende omstændigheder - med en betydelig fordel for den cypriotiske side, hedder det videre.

Mindst to af Grækenlands største banker har vist interesse for de cypriotiske enheder.

I Nicosia advarer en regeringstalsmand parlamentarikerne om, at "der må træffes store beslutninger" for at redde øen fra en økonomisk nedsmeltning.

- De næste timer vil afgøre vort lands fremtid, siger regeringstalsmanden Christos Stylianides.

I Berlin bliver forbundskansler Angela Merkel citeret for at have advaret Cypern om, at "EU-partnernes tålmodighed har grænser."

Hun skulle ifølge nyhedsbureauet DPA også have kritiseret, at Cyperns regering i flere dage ikke har været i kontakt med de store internationale kreditorer - EU, Den Europæiske Centralbank og IMF.

Cyperns finansminister forlod tidligt fredag Moskva, efter to døgns forhandlinger med repræsentanter for den russiske regering om økonomisk hjælp til den kriseramte ø. Han vendte tomhændet hjem - uden en aftale.

- Forhandlingerne blev ifølge anonyme kilder afbrudt natten til fredag uden en aftale om at udvide et eksisterende russisk lån på 2,5 milliarder euro (18,7 milliarder kroner) til Cypern.

Den russiske premierminister, Dmitrij Medvedev, siger dog, at Moskva ikke har lukket døren for fremtidig økonomisk hjælp.

- Men det vil først ske efter, at der foreligger en endelig plan for støtte til Cypern far de europæiske lande, siger Medvedev, der fredag førte drøftelser med EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.