Udland

Cyperns banker genåbner med særlige regler

Der må højst hæves 300 euro dagligt i Cypern, når bankerne genåbnes efter næsten to ugers lukning.

Cyperns banker genåbner med særlige regler

Alle Cyperns banker genåbner torsdag efter næsten to ugers lukning, men de ventes at have indført meget skrappe regler og kontrolinstanser for at sikre, at penge ikke føres væk fra den gældsramte ø.

Finansminister Michalis Sarris indførte onsdag særlige kontrolregler for kapital, og der må blandt andet højst hæves 300 euro dagligt.

I et dekret, som blev oplæst i de statslige medier, begrunder han restriktionerne med, at mangel på kontanter og risiko for mulig udførsel af store summer ville kunne føre til kreditinstitutionernes sammenbrud.

Cyperns centralbank siger, at bankerne vil være åbne for offentligheden fra klokken 12 til klokken 18 (lokal tid).

Ifølge flere ledende aviser i Nicosia må der i henhold til de midlertidige regler højst føres 3000 euro ud af landet i kontanter.

I dagene efter, at regeringen i Cypern blev enig med EU og Den Internationale Valutafond om en redningspakke på 10 milliarder euro til landets bankvæsen, har landet været præget af demonstrationer.

Flere tusinde bankansatte vil formentlig miste deres job, når det cypriotiske banksystem skal overhales, og tirsdag protesterede flere ved Bank of Cyprus' hovedkontor i Nicosia.

- Vi ved ikke, om banken lukker, og om vi har et job. Vi må demonstrere for at vise, at vi ikke ønsker, at andre skal bestemme over vores liv. De ønsker at tage alle pengene fra os, siger den bankansatte Andreas Costa.

- Dette er enden. Vores job, vores rettigheder og velfærdstilbud forsvinder, og Cypern bliver ødelagt, siger Dimos Dimosthenous, som også er ansat i en bank.

Samtidig mødte flere tusinde studerende tirsdag op ved parlamentet for at vise deres frustration.

For at indfri betingelserne for kriselånet fra EU og IMF skal Cyperns bankvæsen nu gennemgå en omfattende og smertefuld omstrukturering.

Det har først og fremmest konsekvenser for landets to største banker - men den cypriotiske økonomi ventes at krympe mindst 10 procent i år, og det vil ramme det meste af erhvervslivet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst