Udland

Cyperns leder flyver til nøgleforhandlinger i Bruxelles

Situationen er "meget vanskelig" hedder det i en udtalelse fra Cyperns regering inden afgørende samtaler.

Cyperns leder flyver til nøgleforhandlinger i Bruxelles

Cyperns præsident rejser søndag til Bruxelles for at forhandle med EU og valutafonden IMF om den økonomiske redningspakke, der skal afværge et økonomisk sammenbrud.

Det oplyser den cypriotiske regering natten til søndag. Præsident Nicos Anastasiades ankommer til EU-hovedbyen tidligt søndag morgen.

- Situationen er meget vanskelig, fremgår det af meddelelsen, hvor det også nævnes, at forhandlingerne er "inde i en meget skrøbelig fase".

Senest mandag skal Cypern gøre rede for, hvordan den vil tilvejebringe 5,8 milliarder euro, som er en betingelse for, at de internationale långivere vil yde et lån på 10 milliarder euro til den kriseramte østat.

Den mest oplagte og mest kontroversielle måde at øge statens indtægter på er at beskatte de milliarder af euro, der står i de cypriotiske banker.

Forslaget blev i sidste uge afvist af parlamentet i Nicosia, men er siden kommet på bordet igen.

Dog med den forskel, i forhold til det oprindelige forslag, at det kun skal gælde for beløb over 100.000 euro. Dermed vil formueskatten ramme de mest velhavende bankkunder.

Lørdag citerede nyhedsbureauet Reuters en cypriotisk embedsmand for, at parterne er enige om en afgift på 20 procent af alle indeståender på over 100.000 euro (cirka 745.000 kroner) i landets største bank, Bank of Cyprus.

Oplysningen er ikke bekræftet fra officiel side, og alle forslag skal godkendes i parlamentet.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.