Udland

Cyperns parlament godkender krisefond

Parlamentet i Cypern har givet grønt lys for en række tiltag, der skal løse den økonomiske krise.

Cyperns parlament godkender krisefond

Medlemmerne af det cypriotiske parlament godkendte fredag aften på få minutter den såkaldte solidaritetsfond og gav samtidig regeringen magt til at underlægge bankerne kapitalkontrol.

Dermed stemte parlamentet ja til to centrale lovændringer, der skal sørge for at hjælpe Cypern ud af den enorme gældskrise, som landet befinder sig i.

Den første lov handler om oprettelsen af en krisefond med statslige midler, der kan udstede en form for nødobligationer.

Den anden handler om at dele den cypriotiske bank Popular Bank op i en sund og en usund del samt at indføre kontrol med bankens kapital.

En del af løsningen på bankkrisen vil formentlig også indebære, at en kontroversiel bankafgift forhøjes fra 9,9 procent til 15 procent på indlån over 100.000 euro.

Senest mandag skal Cyperns regering kunne gøre rede for, hvordan den vil skaffe de 5,8 milliarder euro, som er betingelsen for at få en livline i form af lån på 10 milliarder euro fra EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF).

Sker det ikke, er der risiko for et kollaps i Cypern s finanssektor. Og går bankerne ned, kan det kan presse den lille østat ud af eurozonen.

I timerne op til afstemningen i parlamentet tikkede uret højlydt i den cypriotiske hovedstad, Nicosia, hvor landets politikere kæmpede for at finde fælles fodslag til en løsning på den finansielle krise.

Fredag aften blev parlamentet indkaldt for at diskutere flere elementer i regeringens lovforslag, der gerne skal munde ud i den endelige godkendelse af en økonomisk redningsplan.

Tidligere fredag havde regeringspartiet meddelt, at kun få timer var nødvendige for at nå til enighed om en redningsplan, der lever op til EU's krav.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.