Udland

Cyperns præsident er havnet i EU-forhandlingsmaraton

Cyperns præsident kritiserer EU ved langstrakte forhandlinger med EU's topledelse, mens eurogruppen venter.

Cyperns præsident er havnet i EU-forhandlingsmaraton

Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, sidder kort før midnat søndag fortsat ved forhandlingsbordet i Bruxelles over for EU's præsident, Herman Van Rompuy, og EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso.

De tre forhandler nu i enrum for at afværge en cypriotisk statsbankerot, efter at forhandlingerne mellem Anastasiades, EU og Den Internationale Valutafond (IMF) havde stået på i otte timer, hvorfor et planlagt eurogruppemøde flere gange blev udskudt.

På det ekstraordinære møde skal eurogruppens 17 finansministre diskutere Cyperns økonomiske fremtid, da landets banksektor står på randen af økonomisk kollaps.

Selv om to EU-kilder over for nyhedsbureauet AFP bekræftede, at eurogruppemødet omsider skulle være gået i gang, sagde regeringskilder fra eurozonen, at ministrene kun var blevet tilkaldt for at blive orienteret om status på forhandlingerne med Anastasiades.

Eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, fortalte sent søndag aften sine kolleger om, hvordan det stod til med forhandlingerne, mens de selv fortsat sad i venteposition.

De skal især være gået i hårdknude, hvad angår en planlagt afgift på indeståender i cypriotiske banker, som parlamentet i Nicosia tirsdag stemte nej til, og som der nu er uenighed om, hvordan skal strikkes sammen på ny.

En diplomat tæt på forhandlingerne siger til nyhedsbureauet dpa, at der er en smule bevægelse, men at der er tale om "meget hårde forhandlinger".

Undervejs har Cyperns præsident været tæt på at udvandre fra mødet.

- Vil I have mig til at opgive forhandlingerne? Hvis I vil have det, så sig det, har præsidenten ifølge nyhedsbureauet Cyprus News Agency sagt til lederne fra EU og IMF.

Han kritiserer parternes alt-eller-intet-forslag, som han mener er alt for krævende.

- Jeg giver jer et forslag, og det accepterer I ikke. Jeg giver jer et andet, og det er det samme. Hvad vil I ellers have mig til at gøre, lyder spørgsmålet fra præsidenten ifølge nyhedsbureauets kilder i præsidentpaladset i Cyperns hovedstad, Nicosia.

Det er sidste chance for Cypern at få hjælp fra EU, da Den Europæiske Centralbank, ECB, har meddelt, at den kun frem til mandag vil garantere økonomisk hjælp til Cyperns banker, der allerede har været tvangslukket i 10 dage.

Derfor skal Cypern gøre rede for, hvordan landet vil tilvejebringe 5,8 milliarder euro, som er en betingelse for, at de internationale långivere vil yde et kriselån på 10 milliarder euro.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.