Sæby

Da fremtiden kom på museum

Supermoderne udstilling om Sæbys storhedstid i middelalderen - tag en tur i tidsmaskinen

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Så er kalkmaleriet, hvor det skal være - transporteret videre fra billede til kalkvæg.

SÆBY:Årets sommerudstilling på Sæby Museum er netop åbnet.

Arbejdstitlen på et større formidlingsprojekt om Sæby og middelalderen, der har strakt sig over flere år, har været ”Biskoppen kommer til byen”. For netop middelalderen satte skub i en stor udvikling af Sæby og områderne omkring stedet.

Projektet er resulteret i en hjemmeside med skolemateriale til folkeskolens undervisning, et aktivitetsrum for børn på museet i Sæby og - nu senest - denne store, nye og spændende udstilling om Sæby i middelalderen.

I kælderens lokaler fik publikum syn for sagn med en flot og overskuelig udstilling. Det første gys, man blev mødt af, var et kulsort fangehul, der krævede kvindemod at kravle ind i alene.

Skridt for skridt og rum for rum kom der nye vinkler på middelalderhistorien. Øjet kom på overarbejde fik masser af indtryk - lige fra kulisser med kalkmalerier til avancerede, interaktive skærme og fine udstillingsmontrer.

Flotte illustrationer af Sæbygård kom frem, når fingre trykkede på skærme - og her kom det næste gys. Planter man nemlig fingeren på dén knap, der får slotsfruen til at gå sin vante runde på slottet ved midnatstid, får man sig ben gysende dejlig forskrækkelse. Også selv om spøgelsets hensigt måske kun er at forvisse sig om, at alt er vel - inden hun selv går til ro.

Museets kælder rummer også et spændende aktivitetsrum, hvor børn kunne klæde sig ud i middelalderdragter og lege, at de er børn fra netop den tid.

I kirkerummet kunne publikum sidde og fordybe sig og få historien om og forklaringen på symbolerne i de gamle kalkmalerier. Og der var en god, elektronisk visualisering af Sæby Kirkes indre, hvor særligt kalkmalerierne blev fremhævet.

Men inden publikum blev lokket ned i museets nye sommerudstilling, og inden borgmester Lars Møller klippede snore over, fortalte museumsinspektør Jens Thidemann lidt om den betydelige udvikling, Sæby gennem tiderne har gennemgået, om havnens betydning for det lille fiskersamfund, og Karmeliter-munkenes ankomst og store byggeri af kloster og kirken. Disse munke havde Jomfru Maria-symbolet med sig som skytshelgen. Et symbol, der gav byen navnet Mariested og kom til at præge Sæbys byvåben, da byen fra 1524 blev købstad. Og købstad var Sæby, lige til den dag i 2006, da den blev kommunesammenlagt Frederikshavn.

Skynd dig ind på Sæby Museum og rejs med den nyeste teknologiske tidsmaskine tilbage til middelalderens Sæby - og blive klogere på din - og stedets spændende og dramatiske historie.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.