Da laksen tabte sin sølvkjole

Småbørn kan lære sunde vaner og smugle dem ind ad bagvejen derhjemme

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Muslinger? Skulle det nu være noget? Skaldyrene vandt ikke sympati ved børnenes første øjekast. Foto: Jens Morten

Øjnene er store. Men ingen skriger, da kniven får laksen til at miste hovedet. Heller ikke laksen selv. 20 børn fra Børnehaven kigger over bordet på køkkenet i Pavillon Christiansminde. De er her for at lære noget om sund mad, og indehaver Jimmi Petersen har sat sig for at vise, at mad ikke er noget, der vokser ud af en køledisk. Fisken ser så frisk ud, at den kunne være svømmet ind på bordet fra havet en kilometer væk. Snart mister den også rygraden og til sidst filer kokkens øvede fingre den glitrende dragt af skæl af kødet. - Så. Nu mister den sin sølvkjole, siger en pædagog ind i de spørgende øjne, der blinker og nikker. Til kat og børn Jimmi Petersen svinger fiskens rygrad med tilhørende halefinne rundt over køkkenbordet: - Hvis I har en kat derhjemme, så vil den være helt vild efter at få fat på det her, siger han, og lader børnene røre ved den rå mad. Kniven laver snart kødsiderne til passende stykker laks, som børnene kappes om at sætte på spid sammen med friske cherry-tomater. Kokkeeleven kaster lidt groft salt på og så ryger spiddene i pavillonens store ovn for at blive forvandlet til børnenes sunde middagsmad. Lærer hurtigt - Vi har valgt at lave tema om sund mad i en uge. Blandt andet om fisk. Børn kan godt lære om det, og måske smitter det bagefter af hjemme hos dem, fortæller børnehavens leder, Mette Frandsen. Blæksprutten har hentet støtte til ugen fra flere lokale erhvervsdrivende og pengeinstitutter og har lynhurtigt kunnet mærke noget på børnene. - Vi begyndte med at kigge i reklamer og tale om, hvad der er sundt og ikke sundt. Det har børnene talt videre om derhjemme ved middagsbordet, kan vi høre på forældrene, siger Mette Frandsen. - Og vi regner også selv med at lære nyttigt nyt. Det her vil også påvirke vores måde at lave mad på i institutionen - det skal ikke kun være Spaghetti Bolognese voksne lavver til børn, siger pædagog Mette Frandsen. Fjordens mad En sæk med muslinger hældes med en raslen ud i et stort fad. Det sprøjter med havvand, og en rynken på næsen løber som en bølge over børnenes ansigter. Det er mad som kun Vor Fjord kan lave den. Sundt - men stadig noget som mange voksne ikke tør smage. Men mange skal alligevel smage, da de skaldyrene siden er kogt og åbner skallen. - Når forældre rynker på næsen af noget, så gør børnene det ofte også. Men når de kommer her er de meget åbne overfor det, vi viser dem. De mærker maden, ser på den og smager den, siger Jimmi Petersen, der snart lægger an til muslinger ved siden af laksespiddene, helt friske ærter og gulerødder, der er så røde, at de næsten spiser sig selv. - Sund mad behøver ikke at være besværlig. Det er meget med at få sig nogle vaner omkring det, siger Jimmi Petersen. Der er stille om de to borde i restauranten. Der tygges koncentreret under de hjemmelavede kokkehuer, børnene har på. Kokken slutter måltidet af med vandmelon, bananer og anden frugt, der også spises godt og stille af. Det er faktisk ikke så ringe endda.