Da nonner kunne drikke sømænd under bordet

Museet har øl på dagsordenen

Som glasset på dette maleri antyder, sad man ikke og nippede til øllet i renæssancen. Maleriet er af flamsk oprindelse, og glasset er såkaldte ”pasglas”.

Som glasset på dette maleri antyder, sad man ikke og nippede til øllet i renæssancen. Maleriet er af flamsk oprindelse, og glasset er såkaldte ”pasglas”.

HADSUND:De etablerede bryggerier piber i disse år over, at ølforbruget viger til fordel for vin. Men set i et længere historisk perspektiv har de grund til at pibe endnu mere. Der var nemlig engang, da øllet flød i stride strømme til alle dagens måltider, og hvor alle - høj som lav, ung som gammel - drak øl. Ikke mindst i renæssancen, der som bekendt er temaet for en række af Hadsund Egsn Museums arrangementer i år. Det syvende og næstsidste i rækken af renæssancearrangementer handler netop om øl, og museumsinspektør Lise Andersen fortæller, at øllet spillede en central, men uhyre dagligdags, rolle på det tidspunkt. For eksempel drak nonnerne i Maribo kloster på Christians III’s (1534-1559) tid drak ca. 14 tønder om året hver. Det svarer til ca. 20 alm. flasker om dagen, hvilket vel ville være nok til at slå en middelsvær arbejdsmand til strået. Hvis det da ikke lige var, fordi “øl” på den tid ikke var meget andet end bygsuppe og altså var meget alkoholsvagt. - Det var et vigtigt næringsmiddel i en tid, hvor man ikke kunne stole på vandets kvalitet, forklarer Lise Andersen. Dette og meget mere er der mulighed for at få mere at vide om ved torsdagens arrangement, hvor opgaven at formidle de historiske vitaminindsprøjtninger er lagt i hænderne på centerleder Bo Gregersen. Bo Gregersen, der er cand.mag. i historie og middelalderarkæologi var – før han kom til Himmerland – ansat ved Øm Kloster Museum, hvor han blandt andet beskæftigede sig med middelalderens mad og drikke. I dag er Bo Gregersen ansat som leder af det nye Vildmosecenter, og privat har han slået sig ned i Als. Bo Gregersen vil indledningsvis berette om renæssancens drikkevaner og illustrere med dias. - Derefter går vi over til den mere ”alvorlige” del af festen, idet vi skal prøvesmage fem forskellige renæssance øl, som foredragsholderen vil give nogle ord med på vejen, fortæller Lise Andersen, hvis bidrag hentes i køkkenregionerne. Hun fremstiller til lejligheden snacks efter opskrifter hentet i Anna Weckers kogebog fra 1597 (udgivet på dansk første gang i 1616). Arrangementet bliver en form for tyvstart for det nye Hadsund KulturCenter. Centeret er ikke helt færdigt og indvies først den 18. november, men museet har fået lov at bruge Hadsund Bibliotek til sin ølaften. Museet erindrer om, at det er nødvendigt at tilmelde sig på telefon 9931 7460 - der skulle jo gerne være øl til alle, lyder det muntert fra Lise Andersen, der hidtil har oplevet en overvældende interesse for renæssancearrangementerne. Der sættes punktum ved et renæssancetaffel på Visborggård 16. november, men glem alt om at komme med. Alle billetter er udsolgt.