Da Sæbybogen kom på gaden...

Trods store forhindringer udkom årsskriftet for 2014 - ikke mindst fordi næsten alle arbejdede gratis

Marianne Dyhrberg Cornett og Lars Pauli
Grafiker Henrik Bygholm fik Anton-prisen, fordi han i ganske særlig grad har hjulpet Sæby Museum med sin professionelle kunnen i rigtig mange tilfælde. Han har også givet en stor hånd med, så årets Sæbybog kom til at se ud, ganske som den skulle.
Sæby 28. november 2014 08:00

SÆBY: Så er Sæbybogen 2014 - den 12. årgang - en realitet.

Og i går eftermiddags blev den præsenteret på et tætproppet museum i Algade.

Nu var det slet ikke en selvfølge, at bogen overhovedet udkom - for pengene og dermed også forfatterhonorarer manglede. Derfor sprang bogen også 2013 over.

Men så trådte Sæby Museumsforening for alvor i karakter.

- Det viste sig hurtigt at være en stor mundfuld - og uden gode venners hjælp, var det ikke gået. Men vi spurgte os for, og vi var heldige at få penge fra Vanggaard-fonden, samt en underskudsgaranti fra Saltlandets Historiske Forening på 10.000 kr. til at betale trykkeriet med. Samtidig har de fleste arbejdet gratis, fortalte Vagn Thidemann - der er formand for museumsforeningen.

Færre hænder

Sæby Museum har fået færre hænder siden kommunesammenlægningen - en sammenlægning, der også endte med at museet kom ind under dén paraply-organisation, der i dag hedder Nordjyllands Kystmuseum.

Og med færre hænder og ditto penge må der skæres, hvor der kan.

- Men i dag står vi hér med bogen i hånden, fordi det lykkedes - og det er vi stolte af. Med årets Sæbybog i hånden rejser vi over hav og land - fra Sæby over Lyngså til Voerså. Og det er ikke mindst hér, det er vigtigt for os at være. I det nære, som vi skal holde fast i, som vi skal gøre vedkommende og spændende. Så læserne kan glæde sig og nikke genkendende til historier og billeder - og få nye læseoplevelser, sagde Vagn Thidemann.

Så skiftede han spor - og kom med en overraskelse.

Anton-prisen-uddelt

Han takkede nemlig grafikeren Henrik Bygholm for dennes store indsats og professionelle arbejde. Ikke blot med årets Sæbybog - men med de mange, mange gange, han har gjort en forskel, når museet trængte til en hjælpende hånd.

Og så overrakte Thidemann en pris - nemlig Anton-prisen - til Henrik Bygholm - og hans kone, Lone, og så blev der klappet meget.

Anton-prisen gives til en person, der har gjort noget ganske særligt for museet - og dén er opkaldt efter museets stifter Anton Jakobsen. Han startede museet for 95 år siden.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...