EMNER

Da Sæbynitten kom hjem

En fremsynet, initiativrig mand, en ferm pennefører og en flittig familie med hang til at sætte ord på skrift - det blev starten på Sæbynitten - en blanding af vandrebreve og lokalhistorie fra Sæby.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Gravstenen, forvandlet til mindesten i museumsgården - her med Jakobsens to Nestorer - Thorkild og J. P. Foto: Bent Bach.

Redaktør Anton Jakobsen startede i 1910 Sæby Folkeblad - lokalsamfundets pejlemærke. Det eksisterer den dag i dag i bedste velgående. Men ganske som en smuk kvinde ændrer sig med tiden, har også Sæby Folkeblad - 101 år efter - skiftet udseende. Men uden Jakobsens initiativ intet Folkeblad. Om sammenhold I 1919 begyndte Anton Jakobsen - og siden hans store familie - at skrive Sæbynitten - en samling vandrebreve, der bandt familien sammen. Allerede dengang var familien Jakobsen, som oprindelig stammede fra Vrensted, og siden blev kendt som initiativtagere til flere aktiviteter i Sæby, ved at være spredt over Danmark. Med historierne i Sæbynitten knyttede de ubrydelige bånd, der kom til at strække sig over generationer. På den måde skabte familien et unikt stykke samtidshistorie og samtidig en enestående bog i 48 omfattende bind - trykt i bare ét eksemplar - der fra 1917-1984 fortæller, hvad der optog familiens medlemmer - og hvad der skete i Sæby i mange år. I går mødtes 25 medlemmer af slægten, for at forære Sæby Museum alle 48 bind - samt et skab, snedkereret til lejligheden. Og en check på godt 3.000 kr. fra den nu opløste A. Jakobsens Familiefond. En historie er dermed slut. Om dette at skrive Slægtens alderspræsident, 83-årige fætter J. P. Jakobsen, huskede morbror J. P., som var en ørn til at holde de yngre slægtled i ørerne, så brevene blev skrevet. - Helt ærligt så tror jeg, vi alle havde et had-kærlighedforhold til ham. Vi skulle skrive, skrive, skrive. Og hvis ikke, holdt han os i ørerne, sagde J. P. Jakobsen Junior. Og der blev smilet og nikket. Rigtig mange kunne nemlig huske, hvordan dét havde været. - Ganske som brevet blev meddelelserne mellem de enkelte familiemedlemmer ventet med glæde og behandlet med respekt - som noget ganske særligt. Og onkler, fætre og kusiner skrev om det, der optog dem. Til hverdag og til fest. Og gav aktuelle betragtninger og kommentarer til emner, der var aktuelle. Som en ivrig samler, satte J. P. Senior derefter brevene sammen i en større helhed, en fortløbende historie, fortalte Thorkild Jakobsen. Noget tyder på, at Jakobsen fandt en opskrift, der virkede. Slægtens medlemmer skrevet flittigt, underholdende, dybsindigt, engageret, vedkommende og tænksomt. Spidser man argumentet, kunne man påstå, at Jakobsen opfandt Facebook, inden FB eller de elektroniske medier overhovedet eksisterede. Han skabte et socialt netværk, der spænder over afstande, interesser og generationer. Og det rækker hånden ud til mennesker, der ikke geografisk befinder sig tæt på hinanden.