Dagens helte i Fårup Sommerland

Kompetent indsats fra personalet årsag til, at fem-årig norsk pige overlevede hjertestop, siger overlæge

Camilla Pehrson Frederiksen og Karen Keinicke
Lasse Kristensen og Sebastian Stouby Pedersen reddede en lille pige med førstehjælp.Foto: Peter Broen
Fårup 13. juli 2016 22:09 - Opdateret 13. juli 2016 22:11

FÅRUP: En bare fem år gammel norsk pige, der er på ferie i Danmark med sin familie, fik først på aftenen tirsdag hjertestop under en tur i forlystelsen Orkanen.

Pigen sad i rutchebanen med sin mor, da hun pludselig blev bevidstløs.

- Da turen er slut, kommer moren bærende med sin pige, og så træder vores medarbejdere til med det samme, siger parkleder Jesper Jensen.

24-årige Sebastian Stouby Pedersen fra Hals og 20-årige Lasse Kristensen fra Østervraa var operatører på Orkanen denne tirsdag aften, og de konstaterede hurtigt, at den lille piges puls og vejrtrækning er overfladisk.

- Jeg tænker ikke så meget over det - jeg reagerer pr. instinkt og begynder at give pigen mund-til-mund, fortæller Sebastian Stouby Pedersen, der fik hjælp fra en gæst, der til daglig er førstehjælper i Legoland.

Camilla Pehrson Frederiksen og Karen Keinicke
- Det var tydeligt, at medarbejderne var godt klædt på til en krisesituation som denne. Det er deres skyld, at pigen er i live, siger anæstesiover­læge Per Lambert. Foto: Nicolas Cho Meier

- Han giver pigen hjertemassage, og hvad der yderligere sker, har jeg ikke rigtig styr på. Det eneste, jeg tænker på, er at få hende til at vågne igen, siger han.

Mens de arbejdede på at få liv i pigen, sørgede Lasse Kristensen for at få tilkaldt yderligere assistance og holde andre gæster på behørig afstand.

Tilfældigvis er der en anæstesilæge, en førstehjælper og en sygeplejerske blandt passagerne i Orkanen.

Desuden er lægen i Fårup Sommerland med en kollega, som han hurtigt tilkalder.

- Vi får fragtet hjertestarter og akuttaske op til stedet, og samtidig får vi stoppet trafikken omkring parken, åbnet for ambulancerne og gelejdet folk væk fra stedet, siger Jesper Jensen.

Personalet reddede hende

Der går kun ni minutter, før to udrykningskøretøjer er fremme ved Orkanen, og da er pigen genoplivet.

Få minutter senere ankommer anæstesioverlæge Per Lambert i en lægebil fra Nordjyllands Regionshospital i Hjørring.

- Da jeg når frem, møder jeg pigen i ambulancen, sammen med falckredderne og de to læger, der var gæster i parken. Og pigen er i live, siger Per Lambert.

Han er begejstret over personalets håndtering af sagen.

- De har varetaget behandlingen af pigen på en yderst kompetent måde. Det er deres skyld, at hun er i live i dag, siger han.

De to operatører, der har været ansat i Fårup Sommerland i adskillige år, har begge en uddannelse som førstehjælper, og Sebastian Stouby Pedersen har gennemført yderligere kurser. De er ikke i tvivl om, at det har spillet en afgørende rolle i forhold til at redde pigens liv.

Camilla Pehrson Frederiksen og Karen Keinicke
Parkleder Jesper Jensen er stolte af sine medarbejdere, som har fulgt krisehåndbogen til punkt og prikke. Foto: Nicolas Cho Meier

- Havde vi ikke haft den viden, vi har, havde vi ikke kunnet reagere i situationen, så det er klart, at det gør en forskel, at vi har den uddannelse i førstehjælp, som vi nu engang har, siger Sebastian Stouby Pedersen.

Til gengæld er de to medarbejdere meget ydmyge omkring deres rolle og vil ikke kaldes helte, som flere har udråbt dem som.

- Jeg vil helst ikke kategoriseres som helt, for jeg gjorde det, der var nødvendigt, siger Sebastian Stouby Pedersen.

Også parkleder Jesper Jensen er begejstret over sine medarbejdere.

- Det er fantastisk. Jeg er meget stolt og utrolig glad på familiens vegne over, at de kommer helskindede hjem igen, siger han.

Pigen er i bedring

Pigen blev kørt til intensivafdelingen på Aalborg Universitetshospital Nord med sin mor i ambulancen, mens en medarbejder kørte resten af familien dertil i familiens bil.

I går havde Fårup Sommerland stadig kontakt med familien, som fortalte, at pigen er flyttet til hjerteafdelingen.

Hun er i bedring og ved godt mod. Både pigen og hendes forældre er taknemmelige over personalets og gæsternes håndtering af situationen, fortæller Jesper Jensen.

Oven på den voldsomme oplevelse blev der afholdt en debriefing med en psykolog.

- Vi havde en snak med psykologen om, at vi ikke skulle hæfte os ved, hvad vi kunne have gjort bedre - derfor er det eneste, jeg glæder mig over, at pigen er i live, siger Sebastian Stouby Pedersen.

Og de to unge mænd er overbevidste om, at de vil reagere lige så instinktivt, hvis situationen skulle opstå en anden gang.

- Jeg tror, at det ligger så naturligt for os, og jeg er ikke i tvivl om, at vi vil reagere på samme måde, hvis vi kommer ud for det igen, siger Lasse Kristensen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...