Udland

Dagens største gyser foregår i Grækenland

Danskernes øjne er rettet mod søndagens EM-drama mod Tyskland. Resten af verden holder øje med grækerne.

Dagens største gyser foregår i Grækenland

Søndag spiller Danmark EM-kamp mod Tyskland. Gyserkampen vil trække millioner af tv-seere til i både Danmark og Tyskland.

Men hvis man spørger økonomer, analytikere og politiske ledere ikke bare i Europa, men også i Asien og USA, så foregår den virkelige europæiske gyser i Grækenland og ikke i Ukraine.

Søndag går grækerne nemlig til nyvalg. Ender den græske valggyser med at, grækerne går imod partier, som accepterer de spareplaner, der er aftalt med EU, og i stedet vælger protestpartierne, så kan det betyde, at Grækenland forlader eurosamarbejdet.

Og det kan få konsekvenser. Ikke kun i Grækenland, men også for danskerne.

- Hvis valget fører til et græsk exit, bliver det problematisk. For så er der stor risiko for, at eurozonen ender i dyb recession, siger cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen til Ritzau.

- Det kan betyde, at danske virksomheder får sværere ved at sælge til det europæiske marked. Afsætningsmulighederne bliver simpelthen dårligere for danske virksomheder, siger han.

CBS-professor Jesper Rangvid er enig i, at danskerne kommer til at mærke et eventuelt euro-exit.

- Det, vi skal være bekymrede for, er den indirekte effekt på dansk arbejdsløshed og økonomi. Hvis modstanderne af reformerne i Grækenland får flertal, og der kommer flere problemer i eurozonen, så er det dårligt for dansk økonomi, siger han.

Helge Pedersen forudser en række problemer, hvis det viser sig, at Grækenland i yderste konsekvens må forlade euro-samarbejdet.

- Euroen vil svækkes, renten på statsobligationer i gældsplagede lande vil stige, det kan få negative konsekvenser for aktiekurser, og det kan blive et stort juridisk rod, da man ikke kender værdien af kontrakter, man har indgået med græske virksomheder, siger han.

Både Jesper Rangvid og Helge Pedersen mener, at det bedste udfald søndag vil være, hvis partierne, der er for aftalerne med eurolandene og IMF, får flertal.

- Hvis flertallet i det græske parlament kommer til at bestå af partierne Pasok og Nyt Demokrati, så vil Grækenland stå ved sine aftaler. Og så er der hverken frygt for et euro-exit eller et fremtidigt samarbejde med de andre lande i eurozonen, siger Pedersen.

- Den usikkerhed, der er blandt grækerne, vil forstærkes og sprede sig til andre lande, hvis modstanderne af aftalerne vinder, tilføjer Rangvid.

Han mener desuden, at det ud fra en rationel økonomisk vurdering er billigst for både Grækenland og eurozonen, hvis grækerne ikke forlader samarbejdet.

- Hvis det ender med at Grækenland forlader eurozonen, er jeg meget skeptisk ved udsigterne til eurozonen fremover. Grækenlands exit kan åbne for en Pandoras æske med andre lande, der så også vil forlade samarbejdet, siger Helge Pedersen.

- Man vil se de finansielle markeder vil begynde at rette sigtekornet mod det potentielle næste udtrædelsesland, renterne i det land vil så stige og nærme sig niveauer, hvor de bliver fanget i en gældsfælde, spår han.

/ritzau/