Dagens varme ret bragt hertil fra Skagen

Stadig flere ældre i Frederikshavn ønsker frisklavet mad frem for kølemad

FREDERIKSHAVN:Kommunens centralkøkken i Frederikshavn har fået konkurrence fra Skagen. Det er firmaet Dansk Mad Service, der startede i Skagen i december og i Frederikshavn i april, der oplever støt stigende efterspørgsel på dagens varme middagsret bragt lige til døren. - De gamle er trætte af kølemad. Opvarmede kartofler er ikke det samme som en friskkogt kartoffel. Ingen mad har godt af at blive kølet ned og varmet op igen, det hele kommer til at smage ens, siger indehaveren af Dansk Mad Service, Villy Anthonsen, der også sammen med hustruen Grethe driver madservice fra et større køkken i Løgstør, hvorfra han har fem biler kørende på forskellige udbringningsruter i Himmerland. Han påpeger, at det erfaringsmæssigt tager fra et halvt til et helt år at bygge en ny afdeling og rute op. - I Skagen er vi nu oppe på at levere til 70, mens vi har 30 kunder i Frederikshavn, og hvor flere kommer til næsten dag for dag. Også fra Sæby har vi på det seneste fået fire-fem henvendelser, fortæller Villy Anthonsen. - Sæby er langt at køre fra Skagen, men når den ny storkommune kommer, vil vi gå efter at dække hele kommunen. Dansk Mad Service leverer gammeldags danske middagsretter, sådan som de ældre efterspørger, og prisen for dagens ret med eller uden dessert er konkurrencedygtig med prisen for kølemad fra det kommunale centralkøkken. - Vi står op lidt før og arbejder lidt længere uden at få noget for det. En ny rute giver ikke overskud de første måneder indtil der er aftagere nok, sådan er det bare, konstaterer Villy Anthonsen, der selv er udlært bager og kok og selv står for madlavningen i køkkenet på Doggerbanke i Skagen. En tidligere grillbar, der er bygget om og renoveret med et nyt køkken. I øjeblikket søger han en kok og gerne en fra "det grå guld" med sans for traditionelle danske retter til køkkenet. Maden herfra leveres ud i specielle thermobokse, der holder den varm, og firmaet er desuden leveringsdygtig i festmad til kunderne, når det efterspørges. Og så kæles der i øvrigt for kunderne med en gratis lagkage til deres fødselsdag. Centralkøkkenet i Frederikshavn leverer på hverdage kølemad ud til for øjeblikket 220 plus 33 beboere på Kastanjegaarden. På søndage til 295 plus de 33 på aflastningstedet. Lederen af Centralkøkkenet, økonoma Lene Christensen, siger, at hun ikke har bemærket et frafald af aftagere. - Nogle får mad fra os hver dag, nogle kun om søndagen, andre nogle få dage om ugen, så antallet svinger hele tiden, siger Lene Christensen.