Dagpenge: Minister holder på detaljer om genoptjening

Regeringen venter fortsat på dagpengekommissionens konklusioner, inden man går i detaljer med nye regler.

I sin 1. maj-tale åbnede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) en dør på klem for at tale om mulighederne for genoptjening af dagpenge. Intet tyder dog på, at der inden et valg kommer flere konkrete svar fra regeringen.

Det står klart efter mandagens åbne samråd i beskæftigelsesudvalget.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) var mandag indkaldt for at kommentere på de ni principper angående dagpengesystemet, som LO og FTF præsenterede midt i april, og som var deres forslag til en forbedring af systemet.

Ministeren var kaldt til samråd af Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl.

- Efter de ni principper blev fremlagt, troede jeg, at regeringen ville uddybe, om den er enig i principperne, siger Christian Juhl om baggrunden for dagens samråd.

I grove træk erklærer Henrik Dam Kristensen sig enig i mange af LO og FTF's ni principper. Han vil dog ikke konkretisere, hvordan mulighederne for genoptjening af dagpenge skal være i fremtiden.

- Der er behov for at få skabt et trygt dagpengesystem, og vi skal kigge på reglerne omkring genoptjening. Men jeg vil ikke gå i detaljer omkring, hvordan det skal gøres, siger Henrik Dam Kristensen i samrådet.

Dermed erklærer beskæftigelsesministeren sig enig med statsministeren, der i sin 1. maj-tale sagde, at der var behov for at "nytænke" reglerne for genoptjening uden dog at gå yderligere i dybden med, hvordan det skal gøres.

Enhedslisten og SF har længe presset på for at få halveret genoptjeningsperioden til 26 uger, som det var før dagpengereformen, frem for de nuværende 52 uger. Det vil gøre det lettere for eksempelvis sæsonarbejdere at genoptjene retten til dagpenge.

Beskæftigelsesministeren henviser i dagens samråd endnu en gang til den dagpengekommission, der er nedsat for at finde en holdbar løsning, og som ventes at fremlægge sine resultater omkring september.

- Det er en kompleks sag, og der er derfor brug for at finde en rigtig og holdbar løsning. Derfor vil vi give kommissionen ro til at finde frem til den bedste løsning, siger beskæftigelsesministeren.

Dagpengekommissionens anbefalinger ventes dog først at komme efter valget. Dermed må danskerne formentlig sætte deres kryds uden at kende det præcise oplæg til et nyt dagpengesystem fra Socialdemokraterne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.