Dagpengemodtagere får hjælp til at finde job

Hverken beskæftigelsesministeren eller fagbevægelsen tør sætte tal på, hvor mange der hjælpes af akutpakke.

Dagpengemodtagere får hjælp til at finde job

Efter et to timer langt møde med arbejdsgivere, lønmodtagere, kommuner og a-kasser har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu en aftale på plads, der skal hjælpe de danskere, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet til nytår.

- Vi er enige om, at vi står i en ekstraordinær situation, hvor der er nogle mennesker, som er hårdt ramt på grund af krisen, og som har brug for en ekstraordinær håndsrækning, siger Mette Frederiksen.

Aftalen til i alt 332 millioner kroner betyder blandt andet, at der oprettes et særlig jobberedskab i A-kasser og jobcentre, som skal hjælpe de berørte danskere. Samtidig bliver der sat penge af til mere jobrotation og job med løntilskud.

Hverken beskæftigelsesministeren eller de øvrige parter i aftalen tør dog give et bud på, hvor mange danskere, der bliver hjulpet af akutpakken.

Mette Frederiksen siger om den forventede effekt af akutpakken:

- Jeg tror, det hjælper, når alle tager ansvar.

Dermed er aftalen åben for kritik fra Enhedslisten, som har krævet en garanti for, at ingen danskere ryger ud af dagpengesystemet.

Også LO's formand, Harald Børsting, er skeptisk over for aftalen, som han ser som et første skridt. Ifølge Børsting vil flere danskere falde ud af dagpengesystemet næste år, selvom der nu bliver gjort en ekstra indsat for at hjælpe med at finde job.

Der skal en halvering af genoptjeningsperioden til for at hjælpe de berørte danskere, mener Harald Børsting:

- Det her er et godt initiativ, som vil løse noget af problemet, men vi vil stadigvæk stå med alt for store grupper, der vil falde ud, hvis vi ikke kigger på genoptjeningsperioden, som er et meget centralt element, siger Harald Børsting.

Han er enig i, at man ikke kan sætte tal på, hvor mange danskere pakken hjælper.

- Jeg er enig i, at man ikke kan sætte tal på, hvor mange det kan hjælpe. Ambitionen må være, at vi skal have indrettet systemet, så der ikke falder flere ud, end der gør i det nuværende system, hvor dagpengeperioden er fire år, siger Harald Børsting.

I dag - hvor dagpengeperioden endnu ikke er halveret fra fire år til to år - er det omkring 2000 om året, der falder ud af systemet. Men det tal vil stige, mener Harald Børsting.

- Det er ikke realistisk at komme ned på det tal i 2013 med denne aftale. Det er også derfor, jeg siger, at der er brug for en større indsats, siger Harald Børsting.

Beskæftigelsesministeriet forventer selv, at mellem 9000 og 16.000 danskere risikerer at miste retten til dagpenge.

Og halvdelen af dem vil ikke være berettiget til kontanthjælp, og de vil derfor stå uden indtægt fra nytår, når de ændrede dagpengeregler træder i kraft.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.