Danmark blåstempler censur af historien

Danmark sad med som rådgiver, da Afghanistan besluttede at slette 40 år af landets historie fra skolebøgerne.

Danmark blåstempler censur af historien

Det var den tidligere afghanske undervisningsminister og donor-darling Hanif Atmar, der i 2007 traf beslutningen om at bortcensurere 40 år af Afghanistans omtumlede historie. Det bekræfter den danske ambassadør i Kabul, René Dinesen, over for Information.

Og året efter var det også danske bistandsmillioner, der finansierede trykningen af den historiebog, som blev resultatet af beslutningen. Den anvendes i dag i alle afghanske folkeskoler, og sådan vil det være i adskillige år fremover.

- Der kunne ikke opnås enighed om, hvordan de seneste årtiers voldsomme konflikter skulle beskrives.

- Og så besluttede daværende undervisningsminister Hanif Atmar efter moden overvejelse og høring af begge det afghanske parlaments kamres undervisningsudvalg at udgive historiebøgerne uden, fortæller René Dinesen.

Blandt de emner, som røg ud af de afghanske historiebøger, er Sovjetunionens invasion af Afghanistan, Mujahedinernes borgerkrig, Taliban-regimet, Vestens invasion i 2001 og den efterfølgende krig mod Taliban.

- Undervisningsministeren ønskede ikke at politisere undervisningen i skolerne unødigt, og han mente også, at en beskrivelse af de kontroversielle emner kunne gøre skolerne til angrebsmål, siger han.

Den danske ambassadør mener, at det er helt i orden, at en hel generation af afghanske skolebørn nu vokser op uden kendskab til de seneste 40 års historie.

- Det er afghanernes beslutning. Vi skal ikke fortælle dem, hvad der skal stå i afghanske skolebøger, siger René Dinesen til Information.

Han understreger samtidig, at både USA samt FN's børne-, uddannelses- og kulturorganisationer Unicef og Unesco har forholdt sig passivt til censuren af historien.

/ritzau/

Forsiden