Danmark er blandt EU's momsdukse

Danmark er det fjerde bedste land i EU til at inddrive momskroner, viser rapport fra EU-Kommissionen.

Danmark er blandt EU's momsdukse

Kun Sverige, Malta og Holland er bedre end Danmark, når der skal inddrives moms. Det viser en rapport, som EU-Kommissionen har offentliggjort torsdag.

Selvom Danmark er blandt momsduksene i den Europæiske Union, gik statskassen i 2011 glip af 10 procent af de samlede momsindtægter - et beløb på samlet 2,6 milliarder euro.

Det løber op i 19,1 milliarder kroner ved dagens kurs, hvilket er lidt mere end de samlede udgifter til SU på statsbudgettet. Tallet er desuden det samme for hele perioden fra 2001 til 2011.

I Sverige, som topper listen, var det i 2011 kun to procent af moms-kronerne, der ikke blev betalt, fremgår det.

Rapporten er bestilt af EU-Kommissionen og opgør differencen mellem moms, medlemslandene skulle inddrive, og moms der rent faktisk er inddrevet, fra 2001 til og med 2011.

Alene i 2011 løb de manglende momsindbetalinger op i astronomiske 200 milliarder euro - eller lige over 1400 milliarder kroner.

Det svarer til 1,5 procent af det samlede bruttonationalprodukt for samtlige EU-medlemslande.

- Omfanget af moms, der slipper gennem nettet, er uacceptabelt - især når man tager højde for, hvilken effekt pengene ville have, hvis de i stedet gik til at polstre de offentlige finanser, siger den litauiske skattekommissær, Algirdas emeta.

Ifølge rapporten er reglerne for inddrivelse af købeskatter på tværs af EU så hullede, at medlemslandene går glip af milliarder hvert år.

EU-Kommissionen understreger dog kraftigt i rapporten, at det ikke udelukkende er svindel, der ligger til grund for de store beløb.

Andre faktorer som konkurser, statistiske fejl, udskudte momsindbetalinger og lovlig udnyttelse af skattehuller påvirker også opgørelsen, fremgår det.

De største syndere på momsfronten fra 2001 til 2011 er Rumænien, hvor kun knap fire ud af 10 moms-euro bliver inddrevet, og EU's formandsland Litauen, hvor hver tredje moms-euro slipper gennem nettet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.