Danmark får nyt inspektionskip til Arktis

Som led i forsvarsforlig bliver der købt et nyt inspektionsskib, der skal indsættes i det arktiske område.

Danmark får nyt inspektionskip til Arktis

Danmark køber et ekstra inspektionsskib, der skal indsættes i det arktiske område. Det er en del af forsvarsforliget, som ventes offentliggjort fredag eftermiddag.

Den danske indsats i Arktis bliver i alt styrket med 120 millioner kroner. Det sker, kort efter at forligspartierne er blevet enige om at bruge fire milliarder kroner på at indkøbe ni nye Seahawk-helikoptere, som søværnet skal bruge til deres indsatser i blandt andet Arktis.

- Vi indkøber et nyt inspektionsskib, som skal være med til at løse civile opgaver i forhold til havmiljøinspektioner, men også til at sikre de farvande, som vi ved bliver mere og mere befolket af krydstogtskibe og containerskibe, når Nordvestpassagen sandsynligvis bliver åbnet, siger SF's forsvarsordfører Jonas Dahl.

Det nye inspektionsskib bliver af Knud Rasmussen-klassen, som er beregnet til at operere i Nordatlanten og samtidig er udrustet med helikopterdæk, så de kan medbringe eksempelvis en af de nye Seahawk-helikoptere.

Ifølge Ritzaus oplysninger er der i de sidste hektiske forhandlinger blevet skåret omkring 20 millioner kroner af regeringens oplæg til den fremtidige indsats i Arktis. Jonas Dahl fastholder dog, at der er tale om en klar styrkelse af området.

- Det er stadigvæk en ganske betragteligt løft af indsatsen omkring Arktis, og det er for mig helt afgørende, siger Jonas Dahl.

Hos SF glæder man sig især over, at det med forliget lykkedes at finde 2,7 milliarder kroner på forsvarets budget, der nu kan bruges til andre ting.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil have skåret mere på værnepligten. Men det vigtige for os er, at der bliver sparet 2,7 milliarder kroner på forsvaret, som kan gå til skattelettelser til den enlige forsørger og til velfærd, siger Jonas Dahl.

De 2,7 milliarder kroner svarer til omkring 15 procent af forsvarets budget.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst