Politik

Danmark får sin første kvindelige ambassadør i USA

Lone Dencker Wisborg skal fra 1. april være Danmarks ambassadør i USA. Den nuværende bliver departementschef.

Lone Dencker Wisborg er ny dansk ambassadør i USA. Hun overtager stillingen fra Lars Geert Lose, der fra 1. januar skal være ny departementschef i Udenrigsministeriet. (Arkivfoto).

Lone Dencker Wisborg er ny dansk ambassadør i USA. Hun overtager stillingen fra Lars Geert Lose, der fra 1. januar skal være ny departementschef i Udenrigsministeriet. (Arkivfoto).

KØBENHAVN:Danmark får sin første kvindelige ambassadør i USA.

Hun hedder Lone Dencker Wisborg og kommer fra en stilling som direktør for Ressourcer og Organisationsudvikling i Udenrigsministeriet.

Det oplyser Udenrigsministeriet.

Hun bliver den første kvinde til at indtage posten som ambassadør på den danske ambassade i Washington D.C.

52-årige Lone Dencker Wisborg har i mange år arbejdet for Udenrigsministeriet. Indtil 2017 var hun direktør for udenrigspolitik, og inden da var hun i fire år ambassadør i Madrid.

Hun overtager stillingen i april næste år fra den nuværende ambassadør, Lars Geert Lose. Han skal fra 1. januar være ny departementschef i Udenrigsministeriet.

Udskiftningen er en del af en større rokade i ministeriet.

Danmark skifter ambassadøren ud i Tanzania, Afghanistan, Uganda, Filippinerne, Frankrig, Letland, Indien, Sydkorea, Sverige, Japan og Litauen.

Desuden bliver Erik Laursen ny ambassadør i Strasbourg, hvor han skal være Danmarks faste repræsentant ved Europarådet.

I rokaden har der i alt været 31 chefstillinger i spil, som er fordelt på 19 stillinger i udetjenesten og 12 stillinger i ministeriet på Asiatisk Plads i København.

Ministeriet oplyser desuden, at Danny Annan, der er ambassadør i Iran, bliver på posten.

- I lyset af det aktuelle bilaterale forhold mellem Iran og Danmark er der blevet lagt vægt på, at nuværende ambassadør i Teheran Danny Annan kan fortsætte på posten, skriver ministeriet.

PET gik i oktober offentligt ud med en anklage mod iransk efterretningstjeneste om at planlægge et attentat mod iranere i Danmark.

Efterfølgende hjemtog udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) Danny Annan til konsultationer. Torsdag vender han dog tilbage. Det skyldes ifølge ministeriet, at han skal være med til at koordinere eventuelle sanktioner mod landet.

/ritzau/