EMNER

Danmark får topkarakter i økonomi

Regeringen kan glæde sig over, at Danmark er i en lille eksklusiv klub med topkarakter til økonomien

Helle Thornings håndtering af Danmarks økonomi kommer blandt andet boligejerne til gode i form af rekordlave renter.  Foto: Scanpix

Helle Thornings håndtering af Danmarks økonomi kommer blandt andet boligejerne til gode i form af rekordlave renter. Foto: Scanpix

KØBENHAVN:Thorning-regeringen kan glæde sig over topkarakter til dansk økonomi. Ratingbureauet Fitch giver Danmark et rent 12-tal i form af topkarakteren AAA med stabile udsigter.

Danmark er med topkarakteren med en lille eksklusiv klub på kun syv andre lande med samme karakter i kreditværdighed hos alle de tre store kreditvurderingsinstitutter.

Ud over Danmark er det Norge, Sverige, Finland, Schweiz, Australien, Canada og Singapore.

- Topkarakteren til dansk økonomi er en af hovedårsagerne til, at mange danske boligejere og virksomheder nyder godt af rekordlave renter.

- Danmark bliver set som et af de sikreste lande i verden at købe obligationer fra. Investorerne flokkes derfor om danske obligationer, så renten bliver presset ned, siger cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven i en kommentar.

Fitch skriver i sin nye vurdering, at det især er en lav offentlig gæld, et stort betalingsbalanceoverskud og mange års politisk fokus på en sund finanspolitik, der er hovedårsagerne til den flotte karakter.

Fitch vurderer samtidig, at risikoen for en ny dyb bankkrise i Danmark er blevet mindre.

- Fitch ser den største risiko for dansk økonomi uden for landets grænser. Som en lille åben økonomi vil Danmark blive hårdt ramt af en ny dyb nedtur i den globale økonomi - herunder specielt i eurozonen.

- Desuden påpeger Fitch, at det er en forudsætning for topkarakteren, at politikerne fastholder de seneste mange års fokus på en sund finanspolitik.

- Der er derfor grund til at kippe med dannebrog over topkarakteren til dansk økonomi. Den kommer os alle til gode, siger Jacob Graven.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.