Danmark går forrest

Allerhelst vælger jeg økologisk, når jeg køber mælk, smør, gulerødder og andre dagligvarer. Og jeg er ikke alene.

Fødevarer 1. april 2012 06:00

Rigtig mange danskere gør det samme. Vi er nærmest EU-mestre i økologi. Vi er i hvert fald det land i EU, hvor økologi oftest dumper ned i indkøbskurven, og vi er det land i EU, hvor den største del af den samlede landbrugsjord bliver brugt til at dyrke økologi. Økologi handler blandt flere gode ting om pesticid-frie produkter, bedre dyrevelfærd og vigtigheden af at passe på vores biodiversitet, miljø og klima. Ja, jeg kunne blive ved med at tale til fordel for økologien, og jeg ser meget gerne, at det bliver mere udbredt i resten af EU. Af alle disse grunde har jeg netop været med til at arrangere en økologi-konference i Europa-Parlamentet for at sætte spot på emnet. I Danmark har regeringen vedtaget et mål om, at vi i 2020 skal have fordoblet andelen af den jord, der bliver dyrket økologisk. Det er ingen hemmelighed, at jeg gerne vil have, at EU på samme måde laver bindende mål. Men en fordobling batter desværre slet ikke. Udgangspunktet i EU er for ringe. Vi skal skabe et mål om, at ti procent af alle europæiske landbrug i 2020 er økologiske. For eksempel kan vi bruge landbrugsreformen til at understøtte udviklingen, og det offentlige i EU kan stille krav om økologi, når der blev indkøbt mad. Det rykker alt sammen. Og det har klimaet, miljøet, dyrene og forbrugerne i Europa brug for.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...