Danmark hjemkalder ambassadør i Iran efter attentatplan

Samuelsen reagerer skarpt på en iransk attentatplan på dansk jord. Det er Iran, der står bag, siger han

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Danmarks ambassadør i Iran Danny Annan hjemkaldes nu til konsultationer. Det sker efter, at Politiets Efterretningstjeneste mener at have afsløret iranske planer om at udføre et attentat på dansk jord. Arkivfoto: Udenrigsministeriet/Ritzau Scanpix

DANMARK:Danmark optrapper nu striden med Iran væsentligt og hjemkalder den danske ambassadør i Iran til konsultationer.

Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde med henvisning til en iransk attentatplan på dansk jord, som Politiets Efterretningstjeneste tirsdag kunne oplyse om.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, og det er meget alvorligt. Det er svært at finde ord, som kan beskrive alvoren i den sag, vi står med.

- Den danske ambassadør i Teheran hjemkaldes med henblik på konsultationer. Der vil jeg gerne understrege, at det er et meget stærkt og helt usædvanligt skridt at tage, siger han.

Han uddyber, at Danmark også har søgt støtte fra europæiske partnere og glæder sig over, at både USA og Storbritannien har udtrykt støtte til Danmark.

Danmark vil sætte sig i spidsen for at undersøge muligheden i EU-regi for at skærpe sanktionerne mod Iran, hvilket kræver enstemmighed blandt medlemslandene. Det har der ikke været hidtil.

- Vi er overbeviste om, at en håndtering af sagen vil have størst effekt herfra, hvis vi kan handle i fællesskab med vores ligesindede partnere og EU.

- Derfor vil jeg i de kommende dage drøfte denne sag tæt med vores partnere og allierede, før vi træffer beslutninger og tager eventuelle yderligere skridt, siger han.

Danmark har allerede haft den iranske ambassadør i Danmark til møde i Udenrigsministeriet tirsdag eftermiddag.

Anders Samuelsen er ikke overrasket over, at Iran afviser ethvert kendskab til attentatplanerne.

- Iran er styret af forskellige fraktioner, og det er muligt at dele af regeringen er uvidende om de iranske aktiviteter. Men det ændrer ikke på, at staten Iran står bag, og det ændrer ikke på, at det er fuldstændig uacceptabelt, siger Anders Samuelsen, inden han kort efter skærper tonen:

- Det er den iranske regering, det er den iranske stat, der står bag.

Chefen for politiets efterretningstjeneste, PET, oplyste tirsdag på et pressemøde, at en iransk efterretningstjeneste har haft planer om et attentat i Danmark.

Regeringen har længe været dybt bekymret over Iran og påtalt landets regionale adfærd, det ballistiske missilprogram og menneskerettighedssituationen i landet.

- Samtidig må jeg desværre også sige, at det ikke synes at være en iransk adfærd, som er afgrænset til Danmark, det er en bekymring, som deles i flere europæiske lande.

- Derfor har Danmark taget kontakt til en kreds af ligesindede lande, der deler vores bekymringer. Vi vil fortsætte det tætte samarbejde med disse lande og drøfte fælles tiltag mod Iran, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.