Danmark og Tyskland vil gøre EU mere hårdtslående globalt

Den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i EU er ikke tilstrækkelig effektiv, mener ni EU-lande.

"Kort sagt har EU endnu ikke indfriet sit potentiale som global aktør", hedder det i et diskussionsoplæg, som Ritzau har læst, fra ni EU-lande, herunder Danmark med udenrigsminister Anders Samuelsen i spidsen. (Arkivfoto)

"Kort sagt har EU endnu ikke indfriet sit potentiale som global aktør", hedder det i et diskussionsoplæg, som Ritzau har læst, fra ni EU-lande, herunder Danmark med udenrigsminister Anders Samuelsen i spidsen. (Arkivfoto)

BRUXELLES:Danmark og otte andre EU-lande lægger op til at styrke EU's rolle på den globale scene.

- Kort sagt har EU endnu ikke indfriet sit potentiale som global aktør, hedder det i et såkaldt non-paper, som Ritzau har læst, fra de ni lande.

Musklerne kan bruges bedre og mere effektivt, skriver Danmark, Tyskland og de syv andre EU-lande, som vil styrke EU's indflydelse blandt andet i FN-regi.

Det er ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i Danmarks interesse, at EU går forrest og er en stærk stemme for frihandel og frihedsrettigheder i verden.

- EU har musklerne, men udnytter ikke sit potentiale til fulde. Det skal vi gøre noget ved.

- Derfor har Danmark og Tyskland sat sig i spidsen for en mindre gruppe lande, der presser på, for at EU bliver en stærkere udenrigspolitisk spiller, siger Samuelsen om oplægget, der skal drøftes på et EU-møde i juni.

Hurtig og resultatorienteret handling er afgørende for, at EU's udenrigspolitik kan være effektiv, mener de ni EU-lande.

- Vi skal bruge mindre tid på at koordinere vores egne holdninger, og vi skal bruge mere tid på at koordinere og opbygge partnerskaber med andre aktører på den internationale scene, hedder det i oplægget.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, foreslog i efteråret, at man i udenrigspolitikken går over til kvalificeret flertal, når man træffer beslutninger, i stedet for enstemmighed.

Men det ser ud til at have lange udsigter i EU-landene, og forslaget er heller ikke nævnt i det aktuelle non-paper, hvor der står:

- Hvordan kan vi forbedre vores arbejdsmetoder, så vi kan forberede udenrigsministermøder i en mere resultatorienteret retning og sikre en mere effektiv opfølgning.

Anledningen til debatten er ifølge EU-landene, at "Europa står over for en stadig mere turbulent verden med alvorlige politiske konflikter og udfordrende kriser".

- EU må i betydelig grad styrke evnen til at handle på de udenrigspolitiske nøglesager og vise vejen i kampen for - og videreudviklingen af - den regelbaserede internationale orden, hedder det.

Drøftelsen om EU's udenrigspolitik er planlagt til et møde mellem EU-landenes udenrigsministre 17. juni i Luxembourg om "effektiviteten af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik".

Papiret, der over én A4-side påpeger en række udfordringer, er forfattet af Danmark, Tyskland, Frankrig Finland, Sverige, Holland, Rumænien, Spanien og Tjekkiet.

Italien er ikke med i oplægget. Italien har siden regeringsskiftet i 2018 ændret kurs og slået en endnu venligere tone an i forhold til Rusland, som EU ellers har sanktioner imod.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.