Danmark sender op til 200 soldater til Estland

Briterne, der selv sender 500 kampsoldater til Estland, skal lede Natos fremskudte bataljon i Estland.

Ritzau
Lars Løkke Rasmussen Foto: Free/Colourbox
Udland 8. juli 2016 15:02

Danmark vil deltage med op til 200 soldater i Natos fremskudte bataljon i Estland, der vil blive ledet af Storbritannien.

Det skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag på Twitter før starten på Nato-topmødet i Warszawa.

- Danmark bidrager med op til 200 soldater til udvidet tilstedeværelse i Estland inden for den britiske ramme, skriver Løkke i sit tweet.

På topmødet skal Nato-landenes stats- og regeringschefer formelt træffe beslutningen om fra begyndelsen af 2017 at udstationere fire kampklare bataljoner i medlemslande, der grænser op til Rusland.

Mens Storbritannien vil lede den fremskudte Nato-bataljon i Estland, vil Canada lede en bataljon i Letland, mens Tyskland tager føringen i Litauen og USA i Polen.

Samlet ventes de fire Nato-bataljoner at bestå af mellem 3000 og 4000 soldater.

Beslutningen om at sende i alt fire kampklare bataljoner til de baltiske lande og Polen er udløst af den bekymring, som den russiske fremfærd over for Ukraine har skabt hos Ruslands naboer.

Den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, siger, at Storbritannien vil sende 500 soldater til Estland og yderligere 150 til Polen.

Michael Fallon siger, at målet er at "afskrække Rusland fra enhver ny aggression".

Han siger, at Natos medlemslande i øst "føler et enormt pres fra Rusland", der gennemfører store øvelser ved grænserne og flyver over nabolandes luftrum.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at de fire fremskudte bataljoner skal sende det klare signal, at Nato er klar til at forsvare alle sine medlemslande.

- Et angreb på én allieret vil være et angreb på hele alliancen, siger Jens Stoltenberg før starten på topmødet.

Han siger, at Nato ikke søger nogen konfrontation, og at den kolde krig bør fortsætte med at være historie.

Men han siger samtidig, at Ruslands opførsel over for Ukraine har vist, at russerne "er klar til at bruge militær magt mod suveræne lande" i Europa.

- Det er hovedårsagen til, at vi øger vores militære tilstedeværelse, siger Jens Stoltenberg.

Den norske forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide, siger fredag, at Norge vil stille med omkring 200 soldater til en af de fremskudte bataljoner. Men det er endnu ikke afgjort, hvor de norske soldater skal hen.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...