Danmark svigter sikkerhed og havmiljø på Grønland

Ny beretning retter skarp kritik af Danmarks indsats for sejladssikkerhed og havmiljø i grønlandske farvande.

Danmark svigter sikkerhed og havmiljø på Grønland

Statsrevisorerne rejser i en ny beretning en hård kritik af Danmarks "utilstrækkelige" sikkerhedsberedskab og sikring af havmiljøet i de grønlandske farvande.

Det er Danmark, der har ansvaret for eftersøgning, redning, sejladssikkerhed og havmiljø i rigsfællesskabets dele af Arktis - Færøerne og Grønland. Men den opgave bliver langt fra løst tilfredsstillende, konkluderer statsrevisorerne.

- Statsrevisorerne finder det foruroligende, at Danmarks indsats ikke i alle tilfælde er tilpasset de ændrede risici for mennesker og miljø, som følger af den øgede sejlads i de grønlandske farvande, lyder statsrevisorernes konklusion.

Også forsvaret kritiseres for en "utilstrækkelig" indsats med at overvåge havmiljøet og håndhæve havmiljølovgivningen i Grønland.

Statsrevisorerne påpeger blandt andet, at forsvaret ikke har lavet en vurdering af risikoen for forurening af havmiljøet i rigsfællesskabets dele af Arktis, og at der ikke er nok uddannede medarbejdere og udstyr til at varetage kontrolopgaven.

Derudover skal forsvaret sørge for at eftersøgnings- og redningsudstyret rent faktisk er egnet til arktiske forhold.

I takt med at klimaforandringer har gjort det muligt at sejle i områder, som tidligere var dækket af is, er der kommet øget krydstogtturisme og øget sejlads i forbindelse med blandt andet olieefterforskning i de grønlandske farvande.

De Konservatives statsrevisor, Helge Adam Møller, mener, at Folketinget har svigtet sin opgave ved ikke at afsætte nok midler til det arktiske område.

- Der er plads til kæmpe forbedringer i forbindelse med overvågning af det arktiske og det redningsberedskab, der er deroppe.

- Hvis uheldet havde været ude, så kunne det være gået rigtig galt, siger han til TV2 News.

I Statsrevisorernes beretning konkluderes det også, at der er behov for en mere klar ansvarsfordeling for redningsindsatsen i Arktis mellem Justitsministeriet og Forsvarsministeriet, og at der generelt skal skrues op for de forebyggende indsatser.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst