Danmark taber kampen om mentolcigaretterne

EU-landenes sundhedsministre er enedes om et kompromis til nye stramninger af regler for tobak.

Danmark taber kampen om mentolcigaretterne

EU-landenes sundhedsministre er på deres møde i Luxembourg fredag enedes om en fælles holdning til et nyt tobaksdirektiv.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) siger, at Danmark - helt som ventet - ikke kunne komme igennem med, at Danmark skal have lov til at sælge snus.

- Det var rigtigt vurderet, at vi stod alene på snus. Der var ikke nogen mulighed for at komme igennem med en legalisering af snus, siger Astrid Krag efter sundhedsministrenes møde i Luxembourg.

Selv om det heller ikke lykkedes den danske minister at undgå et kommende forbud mod mentolcigaretter, glæder hun sig over, at dét forbud først skal træde i kraft fem år efter, at direktivet træder i kraft.

Det vigtigste har trods alt været, at det overordnede mål for sundhed og beskyttelse af børn og unge er intakt.

- Den afgørende prioritet har været at sikre det danske marked mod slikcigaretter - dem, der smager af hindbær, jordbær, vaniljeis. At sikre, at det ikke er produkter, vi skal til at forholde os til markedsføres mod børn og unge i Danmark, siger Astrid Krag.

Og så glæder ministeren sig over, at det lykkedes hende at få de andre lande til at acceptere, at Danmark stadig kan sælge skråtobak.

- Det er jo en traditionel tobaksvare, vi har. Mange lande har nogle traditionelle tobaksvarer med en lille målgruppe, hvor det ikke er et tobaksprodukt i vækst, og hvor det ikke er målrettet unge, siger Krag.

Det overordnede mål med tobaksdirektivet er, at tobaksprodukter skal se ud og smage som tobak - og at der ud over forbuddet mod sliklignende smagstilsætninger også skal indføres forbud mod at tilsætte giftige og vanedannende stoffer.

Der er også lagt op til betydelige skærpelser af regler for mærkning og indpakning samt en række begrænsninger på, hvordan tobak kan handles.

Fire lande - Polen, Bulgarien, Tjekkiet og Rumænien - var så utilfredse, at de stemte imod kompromisset, der nu skal til forhandling med Europaparlamentet.

Astrid Krag siger, at hun forud for de forhandlinger er "relativt fortrøstningsfuld" i forhold til at holde fast i de danske resultater.

Overordnet mener ministeren, at der er tale om "en fantastisk flot opbakning til et direktiv, der kan betyde noget for folkesundheden i hele EU".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.