Danmark

Danmark tættere på national navlesnorsbank

Danske Regioner overvejer nu muligheden for at etablere en offentlig stamcellebank i Danmark. Eksperter jubler

I løbet af foråret tager regionerne stilling til, om Danmark skal have sin første offentlige stamcellebank for navlesnore.

Danske Regioner har nedsat en arbejdsgruppe, som skal kigge på behandlingsmulighederne og vurdere om en offentlig stamcellebank kan betale sig.

- Jeg kan se mange fordele i at bruge stamceller til behandling. Og er der fagligt og økonomisk grundlag for en stamcellebank i Danmark, stiller jeg mig positiv over for det, siger regionsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman (S), til Ritzau.

Vores nabolande Sverige og England har allerede etableret stamcellebanker, hvor man kan donere navlesnore til behandling.

I sidste uge smed EU en halv milliard kroner efter en europæisk stamcellebank, hvor man skal forske i kroppens stamceller.

Alt tyder også på, at en offentlig stamcellebank har befolkningens opbakning. I en undersøgelse af Epinion lavet for den danske stamcellebank Stemcare, svarer 70 procent af danskerne, at de støtter en offentlig stamcellebank.

Hos Rigshospitalet glæder man sig over, at en stamcellebank med navlesnore kan blive en realitet.

- Fordelen vil være, at vi selv er i besiddelse af stamceller fra navlestrenge. Så slipper vi for transporttiden og for at vurdere flere forskellige stamceller fra udlandet, siger klinikchef hos Region Hovedstadens blodbank, Morten Bagge Hansen.

I dag får Rigshospitalet stamceller fra navlesnore fra andre lande. En portion stamceller fra udlandet ligger typisk i 200.000 kroner.

Hvis Danmark derimod havde en offentlig stamcellebank, ville det dække en stor del af behovet, slår klinikchefen fast.

Forsker i Human Genetik ved Aarhus Universitet, Thomas G. Jensen, støtter også op en national stamcellebank for navlesnore.

- Stamceller er både en del af nutiden og fremtiden. Der er allerede i dag mennesker, som får gavn af at få stamceller. Blandt andet mennesker, som bliver behandlet mod knoglemarvskræft, siger han.

Navlesnorens stamceller kan bruges til at behandle patienter med blodsygdomme såsom leukæmi.

I øjeblikket findes der kun private stamcellebanker i Danmark, hvor man kan få nedfrosset sit barns navlestreng.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Mange er smittet med corona på plejecenter i Brønderslev
Luk