Danmark tog selv initiativ til Apple-investering

Fem-seks kommuner har været i spil omkring datacenter

Det nye datacenter kommer til at ligge til venstre for transformatorstationen på billedet. Stationen er vigtig i denne sammenhæng, fordi den kan levere 100 procent vedvarende energi.Foto: Henning Bagger/Scanpix

Det nye datacenter kommer til at ligge til venstre for transformatorstationen på billedet. Stationen er vigtig i denne sammenhæng, fordi den kan levere 100 procent vedvarende energi.Foto: Henning Bagger/Scanpix

VIBORG:Det var Invest in Denmark i Udenrigsministeriet, der tog den første kontakt, der førte til, at Apple har valgt at placere et stort datacenter i Viborg til 6,3 milliarder kroner.

- Det skete via vores lokale medarbejder i Silicon Valley, siger Dorte Bech Vizard, chef i Invest in Denmark.

- Vi fornemmede, at der var en interesse for at basere amerikanske datacentre uden for USA. Vi greb forskellige fornemmelser, vi havde for markedet, til at få placeret et stort center i Danmark, siger hun.

Ifølge Dorte Bech Vizard har Invest in Denmark været i kontakt med Apple - nogle gange meget intensivt og nogle gange med stor tavshed - igennem tre år, før Apple blev klar til at tage en endelig beslutning.

Valget faldt på Danmark, fordi der her er mulighed for unikke, grønne løsninger, som Apple er interesseret i.

- Det betyder, at der er mulighed for at basere sig på 100 procent vedvarende energi, og der er mulighed for at kanalisere overskudsvarme ind i fjernvarmesystemet.

- Det sidste aspekt er unikt, det har man ikke set andre steder. Så det, synes Apple, er meget spændende, siger Dorte Bech Vizard.

Fem-seks danske kommuner har ifølge hende været i spil til at huse det store datacenter. Det er fortroligt, hvilke kommuner det drejer sig om.

- Men siden sidste sommer har Apple udelukkende haft fokus på Viborg, som har en meget strategisk beliggenhed, siger hun.

Her henviser hun til Viborgs transformatorstation ved Foulum, som modtager vedvarende energi - dels vindkraft fra havmøller i Nordsøen og dels vandkraft fra Norge.

Det betyder, at man fra transformatorstationen kan garantere 100 procent vedvarende energi.

Alt i alt har det ifølge Invest in Denmark-chefen været en ”virkelig god oplevelse” at arbejde med Apple. Også selvom virksomheden har haft høje krav til fortrolighed omkring arbejdet.

- Det har været en udfordring at håndtere fortroligheden, når der har været mange ind over. Men samarbejdet har været godt, og Apple lægger meget vægt på at blive gode naboer i Viborg, siger hun./ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.