Danmark vil gøre Lykketoft til FN's formand

Regeringen foreslår Mogens Lykketoft (S) som formand for FN's Generalforsamling 2015-16, siger Villy Søvndal.

Danmark vil gøre Lykketoft til FN's formand

Regeringen vil forsøge at få valgt Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), som formand for FN's Generalforsamling fra september 2015 til september 2016.

Den danske kandidat præsenteres tirsdag i FN-hovedkvarteret i New York, og ifølge Udenrigsministeriet er der foreløbig ingen andre kandidater til det ærefulde hverv.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) glæder sig over den tidligere udenrigs- og finansministers kandidatur.

- Med Mogens Lykketoft stiller Danmark en overordentlig velkvalificeret kandidat til denne vigtige post, som Danmark aldrig tidligere har besat, siger udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Formanden i FN's Generalforsamling vælges på skift fra fem regionale valggrupper. Danmark tilhører den vestlige gruppe, som har formandsposten i den 70. Generalforsamling i 2015-16.

Formanden vælges i juni 2015 på fuld tid og skal bo i New York. Hvis Mogens Lykketoft vinder, søger han orlov fra Folketinget, mens han er formand for Generalforsamlingen

Der har før været kampvalg om posten blandt den vestlige gruppes 29 medlemslande. Det skete i 2010-11, da Schweiz' tidligere udenrigs- og økonomiminister Joseph Deiss blev valgt.

FN's Generalforsamling skal 2015-16 definere nye mål i stedet for 2015-målene om at bekæmpe fattigdom, skabe social og økonomisk udvikling og beskytte globalt miljø.

- Det er en stor opgave, som vi fra dansk side allerede har engageret os stærkt i. Mogens Lykketofts kandidatur til formandsposten på netop det tidspunkt er endnu et bevis på Danmarks aktive FN-engagement, siger Villy Søvndal.

Generalforsamlingen tæller alle FN's knap 200 medlemslande. Verdens stats- og regeringschefer mødes hvert år i september måned. Generalforsamlingen vedtager resolutioner og drøfter internationale kriser som Syrien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.