24 organisationer går sammen i alliance om abortrettigheder

En bred folkelig samtale om fri abort er vigtig for at holde rettigheden i hævd, lyder det fra Sex og Samfund.

Det er 50 år siden, at Lov om adgang til svangerskabsafbrydelse blev vedtaget. Men det er fortsat vigtigt at tale om den, lyder det fra Sex og Samfund, der er del af Alliancen for fri abort, som bliver præsenteret torsdag. (Arkivfoto). <i>Børge Lassen/Ritzau Scanpix</i>

Det er 50 år siden, at Lov om adgang til svangerskabsafbrydelse blev vedtaget. Men det er fortsat vigtigt at tale om den, lyder det fra Sex og Samfund, der er del af Alliancen for fri abort, som bliver præsenteret torsdag. (Arkivfoto). Børge Lassen/Ritzau Scanpix

I år er det 50 år siden, at den fri abort i Danmark blev vedtaget i Folketinget. Og i den anledning er 24 organisationer gået sammen i alliance, der skal sætte fokus på netop den fri abort.

Formålet med alliancen - der har fået navnet Alliance for fri abort - er at skabe en bred offentlig debat. Og det er stadig vigtigt, selv om rettigheden har været der i 50 år.

Det fortæller Majbrit Berlau, der er generalsekretær for Sex & Samfund, som er en af de 24 organisationer i alliancen.

- Det er 50 år siden, at vi i Danmark traf den vigtige beslutning, at aborten skulle være fri. Og nu markerer vi så 50-året ved at stifte alliancen med 24 organisationer, som markerer, at vi fortsat bakker op om fri abort.

- Og det vil vi markere ved at invitere til en offentlig samtale, men selvfølgelig også ved at markere det på nogle af de væsentlige datoer, der er, siger hun.

Den 24. maj i 1973 blev Lov om adgang til svangerskabsafbrydelse vedtaget i Folketinget. Den 1. oktober samme år trådte den i kraft. Og det har været en meget vigtig del af ligestillingen i Danmark, fortæller generalsekretæren.

Men siden loven blev vedtaget, har der ikke været en "bred folkelig samtale" om rettigheden. Også selv om der er bred folkelig opbakning, fortæller Majbrit Berlau.

- Men vi ved også, at hvis en rettighed skal blive ved med at have stærk folkelig opbakning, så er det vigtigt, at vi taler om værdien af den. Og vi ser jo ud i en verden, hvor den fri abort har været under pres flere steder.

- Og nogle steder er den decideret blevet afviklet. Blandt andet i Polen - et land vi sammenligner os meget med - og i USA. Og derfor er det centralt for os at sige, i Danmark er det vigtigt, at vi holder den her rettighed i hævd og værner om den ved at tale om den, siger hun.

Ud over Sex & Samfund er også organisationer som Dansk Kvindesamfund, Dansk Mandesamfund, Sundhedsstyrelsen, Planbørnefonden og flere ungdomspartier med i alliancen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.