Andelen af unge rygere er faldet de seneste fire år

Forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse mener, at prisen på en pakke cigaretter bør sættes op til 100 kroner.

Andelen af unge i alderen 16 til 19, der ryger, er de seneste fire år faldet med 37 procent. (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Andelen af unge i alderen 16 til 19, der ryger, er de seneste fire år faldet med 37 procent. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

På fire år er andelen af rygere blandt unge mellem 16 og 24 år faldet.

Det skriver Politiken på baggrund af en opgørelse, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet med data fra Den Nationale Sundhedsprofil.

I aldersgruppen 16 til 19 er andelen af rygere faldet med 37 procent og blandt de 20-24-årige er andelen af rygere faldet med 26 procent.

Faldet glæder Kræftens Bekæmpelse.

- De nye tal er bevis på, at de politiske og lokale initiativer virkelig gør en forskel. Nu er det vigtigt, at vi holder fast og fortsætter arbejdet, siger Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse til avisen.

Et bredt politisk flertal vedtog i 2019 en national handleplan, der blandt andet har sikret røgfri skoletid på folkeskoler og ungdomsuddannelser, og at priserne på cigaretter er steget.

Desuden er emballagen på cigaretpakkerne er blevet standardiseret, og tobaksprodukter er blevet gemt væk i butikkerne.

Kræftens Bekæmpelse har sammen med TrygFonden startet partnerskabet Røgfri Fremtid, der har til mål at sikre, at fem procent af voksne og ingen unge ryger i 2030.

Næsten hver fjerde i alderen 20 til 24 år ryger, og blandt dem i alderen 16 til 19 år, er der 15 procent, der dagligt eller lejlighedsvist ryger.

Mette Lolk Hanak mener, at prisen på cigaretter skal sættes yderligere op, så en pakke koster 100 kroner.

I dag koster en pakke cigaretter omkring 60 kroner.

Forebyggelseschefen foreslår også en højere aldersgrænse for at købe cigaretter. Hun mener, at rygning vil være fortid, hvis man hæver aldersgrænsen til 25 år.

I marts fremlagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde et forslag om et forbud for salg af tobak- og nikotinprodukter for personer født efter 2010.

Det forslag kunne dog ikke føres ud livet, fordi det var i strid med EU-regler på tobaksområdet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden