Australsk mineselskab lægger sag an mod Danmark og Grønland
Den grønlandske regering har droppet et stort mineprojekt, og selskabet bag projektet har nu lagt sag an.

Den grønlandske regering har stoppet et stort mineprojekt i Kvanefjeld. (Arkivfoto). Greenland Minerals Ltd/Reuters
Det australske mineselskab Energy Transition Minerals har lagt sag an mod Danmark og Grønland.
Det skriver Politiken.
Striden handler om, at den grønlandske regering, Naalakkersuisut, har stoppet et stort mineprojekt i det sydlige Grønland.
Det australske selskab stod bag projektet og mener, at den grønlandske regerings beslutning om at stoppe projektet er et brug på reglerne.
Sagen er lige nu hos det danske voldgiftsnævn, men den kan ende ved domstolene og kan også komme til at koste både Danmark og Grønland penge.
Ifølge Politiken fremgår det af Kammeradvokatens hjemmeside, at Energy Transition Minerals har rejst et erstatningskrav på 15 milliarder kroner, hvis selskabet får medhold.
Danmark og Grønland er ifølge avisen blevet enige om, at Danmark betaler en tredjedel af udgifterne til advokater i sagen.
Der er ifølge Jørgen Hammeken-Holm, der er departementschef i Departementet for råstoffer i Grønland, ikke en aftale om, hvordan betalingen af en eventuel erstatning skal fordeles mellem Danmark og Grønland.
Hverken Kammeradvokaten eller departementschefen ønsker at kommentere erstatningskravets størrelse.
Jørgen Hammeken-Holm er ikke bekymret over søgsmålet.
- Det er ikke noget, jeg ligger søvnløs over. Det er normalt, at selskaber som det australske lægger sag an mod regeringer og kommer med ublu erstatningskrav.
- Jo større beløb, jo mere skal det få modparten til at ryste i bukserne, siger han til Politiken.
Dog siger Paul Hauch Fenger, der har en baggrund i FN og EU og speciale i international ret, at mineselskabet kan have en god sag. Han har dog det forbehold, at han ikke kender alle sagens detaljer.
Mineprojektet skulle have været på Kvanefjeld, som blev et meget stort emne i den seneste valgkamp i Grønland i 2021. Partiet IA, der endte med at vinde valget, havde et nej til minedrift som sin største mærkesag.
Naalakkersuisut har stoppet projektet af sundheds- og miljømæssige årsager.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.