Donationer vælter ind: Har aldrig oplevet noget lignende

Organisationer melder om stor opbakning fra danskerne til at donere til ofrene for krigen Ukraine.

Flere end én million mennesker er flygtet fra Ukraine, der har 44 millioner indbyggere, efter Ruslands militære angreb i sidste uge. Danskerne sender i stor stil penge til nødhjælpsorganisationer. (Arkivfoto). <i>Bulent Kilic/Ritzau Scanpix</i>

Flere end én million mennesker er flygtet fra Ukraine, der har 44 millioner indbyggere, efter Ruslands militære angreb i sidste uge. Danskerne sender i stor stil penge til nødhjælpsorganisationer. (Arkivfoto). Bulent Kilic/Ritzau Scanpix

Danskernes velvilje til at hjælpe ofrene for krigen i Ukraine efter Ruslands invasion for en uge siden er overvældende.

- Den opbakning, vi oplever lige nu, er helt enestående og rørende. Jeg kan ikke huske, at vi har oplevet noget lignende tidligere, siger fundraising- og marketingchef Morten Jørgensen fra Dansk Røde Kors.

Alene fra private danskere har organisationen fået cirka 33 millioner i donationer siden Ruslands invasion. Det er donationer, der blandt andet kommer ind via kampagner på sociale medier.

Samlet er donationerne dog større. Organisationen i Danmark har i alt fået over 200 millioner kroner fra virksomheder, fonde og private.

Susanne Dahl, direktør for partnerskaber og programmer i Unicef Danmark, melder også om en særlig opbakning.

- Aldrig før har jeg oplevet, hvor hurtigt folk i Danmark og erhvervsliv er trådt sammen. Danskerne er dybt berørt over situationen. Det her sker i vores egen baghave, siger hun.

De har torsdag ved middagstid fået næsten 68 millioner kroner samlet fra private, virksomheder og fonde. De fire millioner kroner er fra private.

Donationerne fra organisationerne går blandt andet til basale behov som mad, vand og hygiejneting som sæbe. Unicef har også mobile teams og støttecentre, som de har oprettet blandt de mest brugte migrationsruter.

Og Dansk Røde Kors fortæller, at der også uddeles kontantbeløb til civilbefolkningen.

Susanne Dahl fortæller, at deres landekontor i Ukraine har sendt en appel om, at de har brug for 433 millioner kroner. Det er fire gange så stort et beløb, som de havde behov for inden invasionen for en uge siden.

Også Merete Gotsæd Falkenstrøm, der er chef for fundraising og marketing i Red Barnet i Danmark fortæller, at man skal tilbage til 2015, hvor syriske flygtninge gik på de danske motorveje, for at finde samme massive opbakning.

- I 2018 var der giftgasangreb i Aleppo. Der så vi også stor givervilje, men intet der nærmede sig 2015 eller det, vi ser nu, siger hun.

De har fået cirka 4,5 millioner kroner fra private personer og samlet 30 millioner fra fonde og virksomheder.

Hos Dansk Flygtningehjælp lyder det i et skriftligt svar fra fundraisingchef Kasper Viebke, at de estimerer at have modtaget op mod syv millioner kroner fra private donationer. De har dog ikke det fulde overblik endnu.

Foruden pengene fra danske virksomheder, fonde og privatpersoner har den danske regering tildelt millioner til danske hjælpeorganisationers arbejde.

Indsamlingsnævnet oplever også en stor interesse for at samle ind til at støtte krigsofrene. Det kræver som udgangspunkt tilladelse at samle ind, og nævnet vil opprioritere ansøgninger om at samle ind til støtte for Ukraine.

Ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er flere end én million mennesker flygtet fra Ukraine, der har 44 millioner indbyggere, efter at Ruslands militære angreb i sidste uge.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Aalborg Kommune ransaget af politiet
Luk